lørdag 29. oktober 2011

Comemmorative Air Force Arizona Wing

Da jeg var flyelev på Williams AFB i 1967/68 var Falcon Field på landet. Der sto det en del gamle fly fra krigens dager, bl. a. en B-17. (Sjekk innlegget den 22. april) Nå er flyplassen omtrent omsluttet av byen Mesa, og en B-17G sto der skinnende blank, Sentimental Journey. Ikke den samme jeg klatret på, men en som kom til CAF i 1971 som utrangert vannbomber. Jeg må si jeg ble overrasket over maskinens utrustning. Flyet var utstyrt med  våpen som for krig, og alle var i orden. Kanontårnene var også i orden og bevegelige. I bomberommet hang dummy bomber som om maskinen skulle ut på oppdrag. Våpenmagasinene var ladet og klare til bruk. Ja, flyet var klar til å ta av. I november skal den ned til Casa Grande, samme plass hvor vi flyelever fløy T-41. Nå sto maskinen tilfeldigvis der den hørte hjemme, men den er oftest borte fra basen på forskjellige flyshow og andre begivenheter. Har du hørte uttrykket "give`em the whole nine yards"? Det betyr gi dem alt du har og opprinnelsen er lengden på patronbeltene som er 9 yards til hvert våpen. Spesielt ble jeg fascinert av belly turret. den var knalliten og trang som søren. Måten skytteren kom ned i den var at våpnene ble svingt rett ned, og en åpning oppå turreten, som da altså ble inn i kabinen, ble brukt til å entre innenfra. Deretter ble et lokk skrudd på og våpnet svingt i ønsket retning. Sjekk bildet:
Her ser du turreten og åpningen skytteren krøp ned i. På bakken ligger lokket som ble skrudd på åpningen innenfra kabinen. Og her satt han da, i 7-8 timer i 40 kuldegrader. Flyet har 13 12,7mm kanoner, og jeg fikk komme inn i den. Entusiastiske guider, frivillige fra CFA, briefet meg.
Bildet under viser noe av interiøret.
Du ser den smale gangveien å gå på gjennom bomberommet og fremover. Lukene er åpne og du ser rett ned på bakken. På bildet under ser du håndtak med avtrekker for de to 12,7mm kanonene på flyryggen. Du ser også ammunisjonen til våpnene. Bildet nederst viser utsikten til skytteren. Plexiglasset var det grønnskimmer i som du ser:
 
                                    
     
Tusen takk for briefingen gutter! Foto: Per

Engelske kadetter drept under trening
Den 13. november avholdes en minnehøytidelighet ved Mesa Cemetery. Dette er i anledning tapet av ikke færre enn 23 engelske flykadetter som omkom under trening på Falcon Field under krigen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.