onsdag 26. oktober 2011

Valg av nytt redningshelikopter

Prosessen styres av Forsvaret
Denne påstand skyldes naturligvis at Justiskomiteen ikke tør be om en utredning vedr. en militær kontra en sivil tjeneste. Svaret vil bli ubehagelig: En sivil tjeneste med dedikerte helikoptre vil, fratrukket avkastning på investert kapital, bli 40% billigere enn om tjenesten ble driftet av Forsvaret. Denne påstand opprettholder jeg til det motsatte er bevist.


NHO Luftfart har pekt på dette i sin utredning, og ønsket fremkom i en åpen høring som nettopp er avholdt. Undertegnede ble ikke invitert. Jeg har skrevet adskillige ganger om saken, ikke minst at en nå har en gylden anledning til å vurdere ambulansetjenesten sammen med redningstjenesten. Med det mener jeg at en må ha helikoptre med lang rekkevidde og kapasitet for å ta seg av hendelser i de områder som nå har åpnet seg for Norge, ikke minst havområdene helt øst i delelinjen mellom Norge og Russland. Ambulansehelikoptrene må dimensjoneres slik at de blir et effektivt supplement til redningshelikoptrene. Det betyr at helikoptrene må være av typen EC145 eller AW139 utstyrt med heis.
Helikopterfaglig Forum åpnet i sin tid for muligheten for en todeling av redningstjenesten, nemlig en helikoptertype for den delen av redningsansvarsområdet som ligger sør for området til Ørlandet. Den nordlige delen, inklusive Svalbard, må ha en annen type, a la AW101. Helikoptertypene som velges må kunne opereres av sivile flygere. Bildet over er tatt i forbindelse med trening i Oslofjorden. I sin historieløshet påsto GIL Tomas Colin Archer en gang at dersom sivile skulle overta redningstjenesten så måtte de trene i Oslofjorden. Med det mente han at sivile operatører ikke haddekompetanse. Han glemte historien fra 1970 til 1973 da tjenesten ble operert av Helkikopter Service AS. Helikoptrene hadde en dispatch reliability på over 99%. En annen ting er et utsagn fra en Ap politiker som en gang i sin uvitenhet påsto at dersom du skulle reddes av sivile helikoptre, så må en ha kredittkortet i orden. Påstanden fremkom såvidt jeg husker i avisen Sagat.

Det er også viktig for meg å igjen nevne at redningstjenesten er perfekt til å benytte ubemannede fly i søksjobben.
Debatten går videre.... Følg med!
Foto: Håkon Jacobsen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.