fredag 18. november 2011

Meld. St. 7 Nordområdene - Redningstjenesten

Stortingsmeldingen ble offentliggjort i Bodø i dag. Mye skryt om de nye redningshelikoptrene som enda ikke er valgt! Bildet viser de enkelte lands ansvarsområde. Russland har et enormt område og omtrent ikke ressurser. Undertegnede sjekket med redningssentralen i Murmansk hva de hadde av ressurser. Svaret var greit, omtrent ingen ting. Norge skal samarbeide med Gazprom om utviklingen sv Sjtokmanfeltet som ligger 325NM NØ av Vardø. Oppi dette kommer også et moment av interesse for de som ikke vil fly i russiske helikoptre: Nylig ble det vurdert å sette på bakken alle Mi8 og 17 fordi de hadde en dårlig ulykkesstatistikk. Vel, markedskreftene satte en stopper for det fordi det er alt for mange slike maskiner i drift i dag. IFALPA gikk for omtrent 10 år siden ut med en advarsel som omhandlet disse helikoptrene. Om redningstjenesten i nord står:

Regjeringen vil sikre norsk evne til å utøve redningstjeneste i eget og tilstøtende redningsansvarsområder gjennom å opprettholde og forbedre vår evne til effektiv søk og redning. Nye redningshelikoptre vil innebære en stor forbedring av helikoptertjenesten. Regjeringen har igangsatt et arbeid for anskaffelse av nye redningshelikoptre med sikte på å ha nye helikoptre på plass innen 2020. De nye helikoptrene skal ha større rekkevidde, økt lasteevne og bedre søkeutstyr. Økt aktivitet i nordområdene legges til grunn som en faktor for dimensjonering av fremtidens redningshelikoptertjeneste. Forsvarets ressurser, som også inkluderer Kystvakten, representerer også viktige rednings- og beredskapsressurser i nordområdene.
Også i andre arktiske land forsterkes redningshelikopterkapasiteten i nordområdene. Island deltar i den norske anskaffelsesprosessen. Danmark har innført store langtrekkende redningshelikoptre på alle sine baser. I tillegg er Canada i ferd med å skifte ut sine helikoptre med nye, langtrekkende redningshelikoptre. Ikke noe annet land har tilsvarende eller bedre ambisjoner for sin redningshelikoptertjeneste enn det regjeringen nå legger opp til.
Dette er store ord som forplikter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.