onsdag 18. januar 2012

Skattesnusk i lavprisbransjen

Fra min agent i Florida kommer følgende utklipp:

Flyansatte presses til skattefusk

Borsen.dk

11-01-2012 07:41 Fra København til Rom for 69 kroner. Lavprisselskaber som Ryanair, Norwegian og danske Primera Air lokker danskerne med slagtilbud, men de ekstremt lave priser har en bagside.

Discountflyselskaberne bruger i stigende grad en række kneb til at sænke omkostningerne, der har alvorlige konsekvenser for de ansatte og i nogle tilfælde presser dem ud i lovbrud, skriver Dagbladet Politiken.

"Det er stærkt problematisk. Folk hyres ind uden rettigheder, og vi ser konstruktioner og selskaber i branchen, der bruger skattely og efter alt at dømme er involveret i skatteunddragelse," siger formand i Flybranchens Personaleunion Thilde Waast til Politiken.

En af de mest graverende modeller benyttes blandt andet af det islandskejede, men danskbaserede Primera Air, der har base i både Kastrup og Billund og blandt andet flyver charter for Bravo Tours.

Her lejes en stor del af personalet ind gennem et skuffeselskab i skattelyet Guernsey, der ikke har oplysningspligt til skattemyndighederne.

Ifølge Peter Nørregaard, chefkonsulent i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet, er modellen i fremvækst.

"Vi har set lignende modeller før, hvor det typisk er gået ud på, at virksomheden ikke har indeholdt A-skat. Det er noget, vi kigger på," siger han til Politiken.

En anden model, der er på vej frem i branchen, er at presse de ansatte til at oprette deres eget proformaselskab og så hyre dem ind på kontraktbasis gennem særligt oprettede skuffeselskaber, der i sidste ende efter alt at dømme kontrolleres af flyselskaberne selv.

På den måde kan selskaberne undgå udgifter til blandt pension, løn under sygdom og ferie. Samtidig kan de ansatte fyres med dags varsel.

Ud af Ryanairs knap 5500 kabineansatte er 62 procent ansat på løse vilkår uden basale rettigheder. For de 2.300 piloters vedkommende er tallet helt oppe på 72 procent, fremgår det af lavprisgigantens seneste regnskab.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.