tirsdag 14. februar 2012

Jagerflybasen - Adresseavisen i dag

MARI K. BY RISE
MARI K. BY RISE Foto: Kim Nygård
Mobil: 951 98 779
Publisert: 14.02.2012 kl. 05:51
Endret: 14.02.2012 kl. 07:19
Langtidsplanen for Forsvaret er planlagt behandlet for første gang i regjeringen førstkommende torsdag.
Da vil forsvarsminister Espen Barth Eide legge frem sin anbefaling i den svært vanskelige saken om hvor Norges hovedkampflybase skal ligge – i tillegg til flere andre stridsspørsmål i forsvarssjefens langtidsplan.
Barth Eides departement sendte før helgen ut et såkalt regjeringsnotat til alle berørte departement. Dette er et notat som sendes ut slik at de aktuelle departementer kan føre på merknader i forkant av regjeringens første behandling. Så langt i prosessen har aktørene holdt kortene svært tett til brystet, og regjeringsnotatet er omfattet med stor grad av hemmelighold.

Løsning i nord

Adresseavisen har imidlertid snakket med flere som kjenner innholdet i Barth Eides anbefaling. De sier at Bodø er uaktuell som enebase, og at Ørland, i tråd med forsvarssjefens råd, også er statsrådens valg. Ifølge regjeringskildene er Ørland vurdert til å være en langt bedre baseløsning enn Bodø, med tanke på styrkeoppbygging og treningsforhold. Flere sier rett ut at det er håpløst å legge den nye basen i en by, med de begrensningene det innebærer.

Fremskutt base

Alle kilder understreker at Barth Eide i regjeringsnotatet vektlegger de fagmilitære rådene. Men i motsetning til forsvarssjef Harald Sunde, som mener det ikke er nødvendig å ha jagerfly permanent plassert i nord, sier forsvarsministeren at man i tillegg til Ørland må ha en løsning som også innebærer fly i Nord-Norge, en såkalt fremskutt base.
I tillegg vil regjeringen også på andre måter forsøke å kompensere landsdelen. Det blir pekt på at forsvarssjefens forslag om å legge ned Luftforsvarets stasjon i Sørreisa vil skape veldig store følger for lokalsamfunnet der. Et alternativ kan bli å samle alt av varsling og kontroll i landet nettopp dit. Forsvarssjefens foreslo å legge ned én av hærens to bataljoner i Skjold, men regjeringen kan velge å opprettholde begge.

Superutvalg

Selv om forsvarsministeren vil legge frem sin anbefaling torsdag, vil ikke regjeringen konkludere da. Trolig blir det satt ned et eget utvalg i regjeringen, sannsynligvis ledet av mannen som til vanlig håndterer de vanskeligste sakene, finnmarkingen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (bildet). Han vil knytte til seg politisk ledelse i de departementene som er mest berørt av saken. Denne saken kjennetegnes ved at uenigheten ikke først og fremst går mellom partiene, men tvers gjennom alle partiene – noe som ikke er uvanlig i lokaliseringssaker.

Ikke endelig avgjort

Når Schjøtt-Pedersens engere utvalg har konkludert, vil saken komme opp på ny i regjeringen til endelig behandling. Da skal også Arbeiderpartiets stortingsgruppe ha behandlet saken, og dermed gitt sitt viktige råd til regjeringen. Selv om Barth Eide nå innstiller som han gjør, er ikke saken endelig avgjort før hele regjeringen som kollegium har sagt sitt.
Som en sentral aktør uttrykker det: «Ingenting er klart før alt er klart, det har livet i politikken lært meg.» Blant Ørlands-tilhengerne er det en ikke ubetydelig frykt for at Nord-Norge skal klare å mobilisere sterkt helt frem til den endelige beslutningen er klar. Den mektige statsråden som trolig skal lede det videre arbeidet i regjeringen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og parlamentarisk leder Helga Pedersen, blir trukket frem som viktige aktører som kan kjempe Bodøs sak.

Ministeren i nord

Etter planen skulle Arbeiderpartiets stortingsgruppe behandle saken allerede onsdag denne uken. Ifølge kilder i Stortinget er gruppene klare til å fatte en beslutning ut ifra den grundige informasjonen de allerede sitter inne med. Men Adresseavisen kjenner til at det før helgen ble gitt beskjed fra Statsministerens kontor om at det ikke var ønskelig med gruppebehandling før saken hadde vært på regjeringens bord. I går kveld hersket ennå usikkerhet om hvorvidt – og eventuelt når – partigruppene på Stortinget skal ta stilling til den kontroversielle saken. Det kan bli aktuelt med ekstraordinære gruppemøter.
Det er et sterkt ønske om at regjeringspartiene skal være mest mulig samkjørte – også for best mulig å møte de sterke reaksjonene man vet vil komme fra Nord-Norge. I så måte passer det svært dårlig at saken kommer ut når forsvarsministeren er på besøk i Bodø og Evenes denne uka

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.