fredag 13. april 2012

Norwegian - Det spisser seg til

 '
Foto: Ole Åsheim

Nekter å svare om kontraktene

Selskapet som leier ut Norwegian-pilotene nekter å svare på spørsmål om arbeidsvilkårene deres.
Jostein Larsen Østring
Jostein Larsen Østring
Publisert 13.04.2012 kl 11:40 Oppdatert 13.04.2012 kl 11:58
Flyselskapet sparer penger på å leie inn piloter fra de utenlandske vikarbyråene Arpi og Parc Aviation. Pilotene er i stor grad rekruttert fra Skandinavia, og utfører de samme oppgavene som sine fast ansatte, norske kolleger. Men til en annen lønn, og andre betingelser.

Spørsmål

Piloter som tegner kontrakter med Parc Aviation, får kontrakter basert på lovgivningen i skatteparadiset Isle of Man utenfor Storbritannia. I standardkontraktene pilotene mottar inngår det blant annet at man selv må tegne helseforsikring for å motta lønn etter fem dagers sykemelding, og at man må ha legeerklæring dersom man sykmelder seg før eller etter en arbeidsperiode. Det eneste Parc Aviation bidrar med er en personlig ulykkesforsikring. I tillegg får arbeidstakerne tilbud om å kjøpe helseforsikring via selskapet.
Nordlys kontaktet onsdag kveld Parc Aviation, og stilte en rekke spørsmål vedrørende kontraktene som Norwegian-pilotene blir tilbudt. Blant spørsmålene Nordlys har stilt er hvilke goder de ansatte egentlig har krav på, hvilke forskjeller det innebærer å være fast ansatt eller selvstendig næringsdrivende på kontrakt, og hvorfor kontraktene er underlagt lovverket i et skatteparadis.
Torsdag kveld kom svaret fra salgs- og markedsdirektør James Cahill:
– Alle våre kontrakter er underlagt klausuler om taushetsplikt, som er standard forretningspraksis. Selv om vi forstår at dere har en kopi av en pilotkontraktene, har vi et overordnet ansvar for resten av våre piloter om ikke å offentliggjøre eller diskutere disse vilkårene.

- Gjelder ikke alle

Informasjonssjef Åsa Larsson i Norwegian velger imidlertid å snakke, og presiserer at kontrakten?Nordlys har fått tilgang til ikke gjelder alle flygerne som leies ut fra Parc Aviation til Norwegian.
– Det er kun de av våre piloter som opererer som selvstendig næringsdrivende som har disse kontraktene som ligger innenfor jurisdiksjonen på Isle of Man. Pilotene som er fast ansatt i Parc ivaretas av sosialforsikringen på Irland, ettersom Parc Aviation er et irsk selskap, sier Larsson.
– Får de da sykepenger uten å måtte betale egen helseforsikring?
– De er da dekket av den irlandske sosialforsikringen, men jeg kjenner ikke til detaljene i den. Som alle andre kan de også tegne ytterligere helseforsikring.

– Velger selv

Ifølge Larsson kan flygerne selv velge om de vil være fast ansatt i selskapet, eller operere som selvstendig næringsdrivende med kontrakt i Parc Aviation. Hun understreker at muligheten for å operere som selvstendig næringsdrivende har kommet etter påtrykk fra pilotene selv.
– Da vi inngikk kontrakten med Parc, ønsket vi helst at alle skulle være fast ansatte. Vårt utgangspunkt har vært at de da kan føle seg tryggere. Men muligheten for å operere som selvstendig næringsdrivende har kommet etter påtrykk fra pilotene selv. Mange har snakket med finansielle rådgivere, og funnet ut at det passer dem best å operere på denne måten.
– Da kjenner jeg meg ikke igjen i at nestlederen i Norsk Flygerforbund kaller dette horribelt, sier informasjonssjefen.
Vet du noe om saken? Kontakt våre reportere direkte på disse telefonnumrene:
Jostein Larsen Østring: 95979895
Tone Angell Jensen: 97749600

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.