tirsdag 28. august 2012

22. juli - Politihelikopter med skarpskytter

Dustete om politihelikopter.

Det som fremkommer under er helt på trynet. Helikopteret er ikke lydløst og vil bli oppdaget av ABB på lang avstand. Han kan med letthet skjule seg, det er mye skog på Utøya. Og ikke minst, han kan skyte tilbake på helikopteret. Ubemannede helikoptre som er små og stillegående, kunne observert hva som foregikk og sendt bilder i virkelig tid tilbake til politienheten. Det forundrer meg at dette ikke synes å være vurdert av Gjørv kommisjonen. Bildet under viser et slikt helikopter som kan pakkes ned i bagasjerommet i en politibil, sammen med styringsenheten.


  

Skarpskyttere kunne brukt politihelikopteret

Etter terrorangrepene sa Oslo-politiet klart og tydelig at skarpskyttere ikke kan skyte fra helikopteret. Men Oslo-politiets egne beredskapsplaner åpnet i flere år for å la skarpskyttere skyte fra politiets eget overvåkingshelikopter.
Dette skulle vurderes ved terror, ifølge planene. Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene, melder NRK.
Skarpskyttere i politihelikopteret ble en del av beredskapsplanene allerede i 2009, men ble ifølge ledelsen i Oslo-politiet fjernet i 2011, før terrorangrepene.
– Alle forstår at hadde vi hatt helikopterberedskap, med en skarpskytter, som hadde rykket ut til Utøya innenfor den responstiden et helikopter har, så hadde vi sannsynligvis redusert antallet døde og skadde på Utøya. Så langt må vi kunne være ærlig, sier justiskomiteens leder Per Sandberg fra Fremskrittspartiet til NRK.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.