tirsdag 11. september 2012

F-35 - Oppdatering i dag

Foto: Per Gram
Foredraget ble holdt på Solakonferansen i dag av sjefen for prosjektet, oberst Charles Christer Svensson, Programsjef - Operativt, Forsvarsdepartementet. Det kom inn på slutten av dagen som et ekstrapunkt for at folket skulle holde på taburettene sine. Det ble vel mye biofuel etterhvert....
For den som følger med så er det stadig noe nytt fra over there. Prosjektet går videre og flyging med kandidater som skal sjekkes ut på typen er i gang. Israel får også lov til å benytte eget utstyr i maskinen, noe Lockheed Martin i utgangspunktet var negative til.
Nasjonale behov - Ambisjon. Roller. Air Power: Kontraluft, Antioverflate, Luftstøtte, Strategiske operasjoner.Hva forventes av Norge i fremtiden? Milepæler. Hva trangte vi? UCAP (bemannet)? Så i glasskulen og så et bemannet fly. Det var i 2006. Prosessen startet, og i 2009 ble F-35 valgt. Hvor fort skal dette gå? 4 fly ble bestemt for trening i USA. Nå i sommer ble det bestemt at vi skal kjøpe 52 fly. Organisasjonen: Direkte til Ministry of Defence via Programme Director. Har også et lite kontor i Washington, noe vi har hatt siden 1997.
F-35 i 3 versjoner. Vi skal ha A-modellen. Likhetsgraden er 75-80% mellom variantene. Ikke mye større enn F-16, men tar dobbelt så mye load og dobbelt så mye fuel.
Status: 1300 test sorties er fløyet. Også med CATBird. en modda B737. 31 fly er produsert og levert i 2010 og 2011. Det er 45 fly i produksjonslinjen. 32 leveres i 2012 og 32 i 2013 (USA).
Egenskaper: Aksjonsradius 600NM G, 9-G 1,6x lydens hastighet.
Systems: Massevis..... SA Radar, Inverse SAR, (tracking av fartøyer) AESA radar, veldig godt bilde. Zoom mulighet. ESM, Multispectral. Distributed Aperture System kan vises på visiret til flygeren. Kan se "igjennom" flyet. Electro-optical Targeting System. Likner litt på targeting pod i F-16. Tar bakkemål og luftmål. Alt som flyr som ikke kan sees visuelt, altså signaler, kan plukkes opp for innsamling av data og analyseres. Fused situational Awarenes. Alle systemer går inn ien en hjerne som kan anlysere og sendes videre til wingmann eller fartøy. Altså informasjonsdeling og networking.
Cockpit: Oversiktlig og ryddig.
Weapons. Nesten 18 000lbs på utsiden og 6000 lbs inni. Intern 25mm gun med APEX ammo. Joint Strike Missile.
Drag chute.
Norske komponenter: OK, ikke så mye  ser det ut til.Det viktigste er vel JSM. 6 milliarder kr. er dette verdt. Ganske godt når det gjelder Best Value!
Viste plansjer over forsvarsnettverk med og uten bakkeradar. Non Traditional Intelligence Surveillance and Reconnaissance a la AWACS. Kostnader:
60 MILLIARDER FOR 52 MASKINER INKL VÅPEN OG SUPPORTUTSTYR. Over 30 år er det 230 milliarder. Whow!
Tidsplan: 4 i 2015 - 2017. Så følger de fra 2018 og utover.

Sammenlikne tallene med det som fremkommer under vedr. levetidskostnanader.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.