torsdag 18. oktober 2012

Sjøflyhavariet i sommer - SHT rapporten er ute

De de to voksne og tre barna som satt i sjøflyet var tilnærmet uskadd etter ulykken. (Foto: SCANPIX)
De de to voksne og tre barna som satt i sjøflyet var tilnærmet uskadd etter ulykken.Foto: SCANPIX

Blankt vann årsak til ulykke med sjøfly i Nordland

Blankt vann og dermed problemer med å bedømme høyden ved landing var grunnen til at et sjøfly kantret ved Brønnøysund i sommer.
 
Fem personer fra Trondheim– et foreldrepar og tre barn i alderen fire til åtte år – var om bord i Cessna-flyet, men ingen av dem ble alvorlig skadd. Flyet fikk imidlertid store skader.
LES OGSÅ: - Det kunne gått mye verre
Flygeren har forklart at han ikke observerte blankt vann i området før landingen og mener alt var normalt til rett før landing. Første kontakt med vannet kom brått og uventet, har han forklart til kommisjonen. Flygeren mistet kontrollen, og flyet veltet umiddelbart over på siden og ble liggende med høyre vinge opp og nesa på skrått ned.
Alle de fem hadde redningsvester på og kom seg ut, før flyet gikk rundt og de plasserte seg på flyets buk og flottører. Havarikommisjonen berømmer et ungt par som så ulykken og var på stedet med båt for å hente de fem fra ulykkesflyet etter få minutter.
Det er et kjent problem at høyden over vannet er vanskelig å bedømme ved såkalt blankt vann uten krusninger. «Slike situasjoner bør med fordel vektlegges i opplæring av sjøflygere», heter det fra Havarikommisjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.