torsdag 15. november 2012

EMAS på Kjevik

Jeg finner grunn til å drive litt reklame for systemet som har demonstrert at det funker. Det har også blitt demonstrert på Flyoperativt Forum i 2011.
 
Foto: Lars Hegle
Pressemelding

6. November 2012 overleverte Zodiac Aerospace, Engineered Arresting Systems Corporation, sitt patenterte sikkerhetssystem for sivile flyplasser installert på Kristiansand lufthavn, Kjevik til Avinor.

Med dette er et nytt sikkerhetskonsept introdusert på norske flyplasser.

Installasjonen som går under betegnelsen EMAS ( Engineered Materials Arresting System) er gjort i begge ender av rullebanen for å hindre fly i å kjøre av rullebanen ved avgang og landing og dermed redusere risikoen for alvorlige ulykker.

EMAS er porøse betongblokker satt sammen i et system på ca. 90 meters lengde og ca. 50 meters bredde i enden av rullebanen som en erstatning for forlengelse av rullebanen på tradisjonelt vis for å tilfredsstille flysikkerhetskravene. Dersom et passasjerfly skulle få oppbremsingsproblemer ved avgang eller landing og man kjører inn i EMAS systemet, vil de porøse betongblokkene knuse under vekten av flyet når hjulene kommer i kontakt med blokkene og p.g.a. den oppståtte friksjonen stoppe flyet eller redusere flyets hastighet betraktelig. Installasjonene på Kristiansand Lufthavn, Kjevik er de første i Nord-Europa. I Europa er det tidligere kun gjort EMAS installasjoner på Madrid Lufthavn, Barajas. Det er imidlertid gjort tilsammen 73 EMAS installasjoner på verdensbasis, hovedsakelig i USA. EMAS installasjoner har sørget for at 8 utilsiktede utkjøringer fra rullebaner er stoppet og har dermed, mest sannsynlig, spart menneskeliv og flyselskaper for betydelige kostnader.

EMAS sikrer flyplasser der det er begrensede muligheter for forlengelse av rullebanen(e) på tradisjonelt vis.

For mer utfyllende informasjon kontakt Carl F. Sejersted Bødtker hos Equipnor AS som er norsk representant for Zodiac Aerospace, Engineered Arresting Systems Corporation.

Tel: direkte (+ 47) 22 31 31 91, mobil (+47) 900 59 334, e-post: lakke@equipnor.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.