onsdag 14. november 2012

Svindel, Acapulco og flygere


Acapulco sliter med omfattende korrupsjon og kiriminalitet. Her fra stranden i Acapulco.(Foto: Wikipedia Commons)

Ferieperlen Acapulco er konkurs

Nå ber byens borgemester om hjelp fra mexikanske myndigheter til å få økonomien på beina igjen.

Foruten å være Mexicos største stillehavshavn er Acapulco også et berømt feriested som 9 millioner turister, hvorav 1 million utlendinger, besøker hvert år.
Men tirsdag ble den velkjente feriebyen erklært teknisk konkurs.
Les også: Skrekk og gru i Mexico
Borgermester Luis Walton sier at byen ikke er i stand til å betale en gjeld på rundt en milliard kroner.
– Vi befinner oss i teknisk konkurs, sa den venstreorienterte borgermesteren som tiltrådte for to måneder siden.
Han anklaget samtidig den forrige administrasjonen for å ha økt lønningene, og undertegnet kontrakter for millioner som ikke kan betales.
De siste årene har byen vært rammet av stadig økende narkokriminalitet, gjengoppgjør og stigende drapsrater.

Ja, i sannhet en særdeles trist utvikling for denne vakre byen. Helt øverst til venstre i bildet ser du et hotell som lener seg litt tilbake, en mørk skygge nærmest. Der har jeg bodd to ganger. Hotellet tilhørte den meksikanske flygerforening ASPA de Mexico. Første gang jeg var der var i 1988 da IFALPA avholdt sin Annual Conference i byen, akkurat på det hotellet. Konferansen vart godt sponset av Airbus, og ikke uten grunn. ASPA de Mexico annonserte opprettelsen av flyselskapet LaTour i samarbeid med Airbus. De skulle operere A340 som da var et helt nytt konsept. Flott det, men det ble aldri noe av. Hotellet var det største aktivum til ASPA og var en del av flygernes pensjon. Vel, alle midler ble stjålet av utro tjenere, av disse var også flygere, og kassa var konkurs, flyselskapet likeså. Noen år senere var jeg der igjen på en Helicopter Committee konferanse. Hotellet hadde nye eiere, men samarbeidet med ASPA.
En annen type tjueri fant sted på britisk side ca. 1977 da "noen" stakk av med alle pengene i pensjonskassa til flygerne i Bristow. Et par år senere gikk en annen pensjonskasse over ende, nemlig i Tandberg Radiofabrikk AS. Denne skapte et nytt lovverk hvor kassa skal være helt uavhengig av moderselskapet. Mange av flygerne i Bristow fikk heldigvis jobb i HS, sabla flinke folk, og kunne begynne på oppsparingsprosessen igjen. Noen var imidlertid såpass gamle at de var raka fant da de gikk av med pensjon. De fikk ikke mye assistanse av Maggi Thatcher kan en si....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.