lørdag 22. desember 2012

Sea Kingen på Divdagaisa skal løftes ned til Banak

Gigahelikopter skal løfte Sea King ned fra fjellet i Porsanger

MI-26 (Foto: IVAN SEKRETAREV/AP)Et slikt Mi-26 helikopter skal etter planen redde et havarert Sea King-helikopter ned fra fjellet i Porsanger lørdag.
Foto: IVAN SEKRETAREV/AP
Verdens største serieproduserte helikopter er nå på vei fra Russland for å løfte ned et havarert Sea King redningshelikopter fra fjellet Divgagáisá.
Publisert 21.12.2012 16:08.

– Dersom været er godt, blir Sea King-helikopteret hentet ut midt på dagen lørdag, sier presse- og informasjonsoffiser for Luftforsvaret i Nord-Norge, Brynjar Stordal til NRK.

Det var under en treningstur den 11. desember at et av 330-skvadronens redningshelikoptre fikk problemer nær Lakselv i Porsanger i Finnmark.

Landingen på fjellet Divgagáisá ble så hard at helikopteret ikke kunne dra videre.


Siden har helikopteret stått havarert på fjellet, men nå er planen at et gigahelikopter fra Arkhangelsk i Russland skal komme redningshelikopteret til unnsetning lørdag.

– Blir et spektakulært syn

Brynjar Stordal (Foto: Johannes Børstad/NRK)Brynjar Stordal sier det vil bli et spektakulært syn for dem som får oppleve bergingen av Sea King-helikopteret.
Foto: Johannes Børstad/NRK
Tungtransports-helikopteret, et Mi-26, ankommer Banak lufthavn Lakselv fredag kveld.
Helikopteret kan løfte opp mot 20 tonn, og Sea King'en, som nå er uten rotorblad og tømt for væske, veier langt under det, ifølge Stordal.

– Det blir jo et spektakulært syn for dem som får se det. Jeg håper og tror vi skal få til dette i morgen, men mange faktorer, som vær og vind spiller inn her, sier Stordal.

Sjelden vare

– Hva er grunnen til at dere leier inn et helikopter fra Russland?

– Sea King er jo det største helikopteret vi har i Forsvaret i Norge i dag, og er også det som kan løfte mest. Det var ikke aktuelt å løfte helikopteret på fjellet med noen av våre egne maskiner, så da måtte vi leie inn denne tjenesten, og fikk et anbud fra det russiske selskapet. Det er en ganske begrenset ressurs i verden med såpass tung transport som Sea King er, forteller Stordal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.