søndag 20. januar 2013

Diesens Forsvarsstudie av 2007 kastes på dynga - UAV endelig på programmet.. eller?


GILs Luftmaktseminar 2013


Tradisjonen tro arrangerer Luftkrigsskolen (LKSK) i Trondheim det årlige Luftmaktseminaret på vegne av Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL). Seminaret avholdes som vanlig den første uken i februar, noe som i 2013 betyr 5.-7. februar.
Luftmaktseminaret 2013 er nå fullbooket, og påmelding er ikke lenger mulig.
Ved ønske om avmelding send mail til: grethe.eide@lksk.mil.no
Tema for årets Luftmaktseminar er en relativt ny kapasitet innen luftmakten, nemlig ubemannede luftsystemer (UAV). Verden har det siste tiåret vært vitne til en eksplosjonsartet vekst innen konseptutvikling og bruk av UAV. En rekke nasjoner, inkludert flere fremtredende NATO-land, har lagt inn store bestillinger på ulike UAV-systemer. 
USA utdanner nå for eksempel flere UAV-operatører enn flyvere. Og i takt med ny teknologisk utvikling og tilpasning utvides stadig rollene UAV brukes til. Internasjonalt har debatten rundt hva bruken av UAV innebærer, allerede pågått lenge. Her har ledende militærhistorikere og militærteoretikere – som Oxfords Hew Strachan – nå tatt til orde for at introduksjonen av UAV kan sammenliknes med den betydning atombomben fikk for strategisk tenkning. Har de rett? Har vi i det hele tenkt over hvordan UAV som system påvirker (alternativt burde påvirke) vårt syn på militærmakt? 

Med introduksjonen av UAV i luftmakten oppstår en rekke politiske, ledelsesmessige, juridiske og etiske utfordringer og dilemma. Dette er en utvikling vi i Norge vanskelig kan se bort i fra, men debatten her hjemme har likevel vært både begrenset og lavmælt og kapasiteten eksisterer knapt i Norge. 

GIL og Luftkrigsskolen mener derfor det nå er på tide at vi i Norge også drøfter dette temaet på GILs Luftmaktseminar 2013. Vi diskuterer: ”UAV – bare ny teknologi eller en ny strategisk hverdag?” Vi tar debatten rundt betydningen for luftmakten generelt, problemstillingen i nasjonal sammenheng og for Norge som alliansepartner

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.