søndag 17. februar 2013

Kontraterror - Knuffing mellom forsvar og politi. Redningstjenesten kan bli taperen


NH90 Foto: Per Gram
Dette er et særdeles komplisert helikopter med massevis av militært utstyr, folding av blader og hale, noe som tar vekt og har mye leamikk.
 

En skikkelig samrøre dette her. Jeg leser nå at Gjørv har skrevet brev til Stoltenberg hvor hun mener å ha blitt trakassert av politiet i forbindelse med granskingen hun var ansvarlig for. Utvalgets virksomhet har også fått fokus mot seg av Riksrevisjonen, noe som åpenbart har vært en belastning for utvalgets virke. Akkurat nå er det ganske betydelig knuffing mellom departementene, noe som kan få betydning for valg av redningshelikopter. Jeg ser for med et kvasihelikopter med multirollefunksjoner som er lite egnet som redningshelikopter, f.eks. NH90. Forsvaret er meget sterkt inne i seleksjonsprosessen som foregår akkurat nå. Det er politiet som er ansvarlig for antiterrorvirksomhet her til lands. Dette passer Forsvaret dårlig.

Jeg hører akkurat nå Faremo på radioen og hun toer sin hender. Hun kaster ballen over i fanget til Fornyings- og administrasjonsdepartementet. For en suppe.....
 
Forsvarsdepartementet skriver:

Et forsvar for vår tid

7.7 Spesialstyrker

Forsvarets spesialstyrker består av selektert personell som har spesiell utrustning og grundig utdanning i taktikker og teknikker. Spesialstyrkene har således forutsetninger for å løse svært krevende oppdrag. Med sin høye kvalitet bidrar spesialstyrkene med fleksible, anvendelige og unike kapasiteter som kan benyttes selvstendig, som supplement til andre styrker eller til støtte for andre etater. Forsvarets spesialstyrker består av Forsvarets spesialkommando/Hærens Jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK). Disse enhetene inngår i de respektive forsvarsgrenene, men er strategiske styrker som ved anvendelse kommandomessig underlegges hensiktsmessig nivå.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver:

I Norge er ansvaret for kontraterror tillagt Politiets sikkerhetstjeneste.

Antiterror er offensive tiltak med maktanvendelse for å forhindre terroranslag. I Norge er ansvaret for dette tillagt politiet. Innen politiet er det en egen nasjonal antiterrorstyrke under Oslo politidistrikt benevnt som Beredskapstroppen som har et særlig ansvar. I hvert politidistrikt er det også egne utrykningsenheter (UEH) som kan disponeres til antiterrortjeneste. Forsvaret kan bistå politiet med særskilte ressurser, f. eks. gjennom Forsvarets spesialkommando .

Sjekk også mitt innlegg den 6. februar.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.