mandag 18. februar 2013

Terrorfaren øker - Valg av helikoptre

Når dette skrives ser jeg på pressekonferansen som PST sjefen Bjørndal holder akkurat nå. Dette er lett å pense inn mot den prosessen som foregår vedr. valg av redningshelikopter, samt å vurdere andre helikoptertyper spesielt innrettet mot kontraterror virksomhet.
  • Først og fremst må de nye redningshelikoptrene være utrustet for sivil virksomhet. Tilleggsutstyr av militær karakter slik det fremgår av kravspesifikasjonen for helikoptrene, tar både plass og vekt. Det kan redusere rekkevidden på helikoptrene vesentlig.
  • Kontraterrorhelikoptre bør være av typen Black Hawk og må finnes i et tilfredsstillende antall for å også ivareta oppgavene til 412SP`ene som Forsvaret opererer i dag. De må være tilgjengelig for det nye kontraterrorsenteret, men også kunne utøve forsvarsrelaterte oppgaver.
  • Ambulansehelikoptrene må være av typen AW139 eller EC145 utstyrt med redningsheis og med heisoperatør. Disse vil kunne påta seg oppgaver i kystnære strøk og i innlandet.
Så til det som Faremo foredro i dag:


Faremo: - Norge står overfor en økt terrorutfordring
Personer og miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge i 2013, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Faremo: – Økt terrorfare i Norge

Det opprettes et eget kontraterrorsenter for PST og E-tjenesten. - Norske islamister utgjør den største trusselen, mener justisminister Grete Faremo.

Det opprettes et felles kontraterrorsenter hvor ansatte fra både PST og E-tjenesten skal være aktive.
- Det er en økt terrorutfordring, fastlo justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) på mandagens pressekonferanse.
Hun fastslo at dette var «vedvarende» og «urovekkende».
Både Faremo og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) understreket også at utenlandske etterretningstjenester hadde aktive agenter i Norge, og at det i tillegg var flere trusler innenfor cyber-området.
I dag ble det for første gang lagt fram en felles trusselvurderingen fra de norske sikkerhetstjenestene Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten (E) og Nasonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
- Norske islamister utgjør den største trusselen, mente justisminister Grete Faremo.
PST-sjef Marie Benedicte Bjørndal mente det viktigste budskapet i dag var at man nå hadde en helhetlig tilnærming til sikkerhet.
Hun mente at de nasjonale ekstremistmiljøene i Norge hadde blitt svekket, men at enkeltpersoner uten direkte tilknytning til organiserte miljøer utgjør en «alvorlig og voksende utfordring».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.