fredag 26. april 2013

Giske ønsker å styrke norsk romforskning


Romfartsmeldingen ble presentert i dag, og skal legge grunnlaget for lønnsom ny romfartsindustri i Norge. Her fra en oppskyting på Andøya. Foto: ARR.

Giske vil skyte fart i norsk romfartsteknologi

Norsk romfartsindustri omsetter allerede for seks milliarder kroner. Mer skal det bli.
– Den kunne like gjerne hete "Mellom himmel og hav", sa statsråd Trond Giske da han presenterte Stortingsmelding 32: Mellom himmel og jord: Norsk Romvirksomhet for næring og nytte.
Meldingen ble presentert ved Meteorologisk Institutt på Blindern, som har varslet været for det norske folk gjennom flere generasjoner, og i dag er helt avhengig av rombasert teknologi.
Få land som har så stor, eller avgjørende bruk for satellittkommunikasjon, overvåkning og kommunikasjonsteknologi som lille, men langstrakte Norge.
Les også: Vil knuse asteroider med laser

Enorme havområder

Det er i stor grad det enorme havområdet vårt, som er blitt enda større etter delelinjeavtalen med Russland, som skal være dekket i denne stortingsmeldingen.
Landbaserte installasjoner dekker ikke landets behov slik de har utviklet seg, og rombasert teknologi er en forutsetning for at det norske samfunn skal fungere.
Bedre og flere satellitter går i bane for å for eksempel kunne gi meteorologisk institutt flere og bedre data for å kunne spå været og forutsi miljø- og klimaendringer.
I nordområdene finnes ingen andre alternativer for å dekke behovene, og når isen gjennom nordøst-passasjen åpner, reduseres avstanden for skipstrafikken mellom Stillehavet og Atlanterhavet med tre tusen kilometer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.