mandag 22. juli 2013

UAV - Politiet kikker på disse

Jeg kan vel si at det er på tide. På UAV konferansen i regi av Flyoperativt Forum i 2007, fortalte det hollandske politiet om sine erfaringer med UAV`er brukt i deteksjon av innendørs hasjplantasjer. Dagen etter konferansen skulle de i møte med politiet i Oslo. Ikke noe skjedde, så ting tar tid.... Unmanned Aerial Vehicles, UAV, var det opprinnelige navnet på disse fjernstyrte flyene. Media ynder å kalle dem droner, men det er feil. Droner er fly som skal være mål for skyts- og raketter fra bakken, eller fra fly. Så kom betegnelsen UAS, Unmanned Aerial Systems, som betegnet systemet i flyet og på bakken. Politiet har valgt å kalle systemet for RPAS, Remotely Piloted Aerial System. Dette er etter min mening en uheldig betegnelse fordi noen systemer har ikke flyger i det hele tatt, de er preprogrammerte slik som f.eks. K-MAX som gjør en jobb for US Marines i Afghanistan. UCAS er en betegnelse for Unmanned Combat Aerial System, altså jagerfly.
Og tenk deg hva en UAV kunne ha observert for nøyaktig to år siden!
Jeg opprettholder betegnelsen UAV her på bloggen.
Det under er sakset fra Aftenposten.




Jim Britt i Seattle-politiet viser her frem en drone under en pressekonferanse om politikorpsets droneprosjekt i fjor. Prosjektet ble senere stoppet på grunn av stor motstand og frykt for sterk svekkelse av personvernet.
FOTO: COLIN DITZ

Politiet starter eget droneprosjekt


I fremtiden kan lovens lange arm få flere vinger: Politidirektoratet skal nå se på hvordan ubemannede luftfartøy kan brukes i politiets arbeid.
  


Aftenposten har tidligere fortalt om den dramatiske økningen av ubemannede luftfartøyer1, populært kalt droner, både til sivil og militær bruk.
Teknologirådet har tidligere anbefalt at politiet bør vurdere droner2 som et supplement til dagens tradisjonelle helikoptre, og nå er Politidirektoratet i gang med dette arbeidet.

- Droner vil bli et verktøy for politiet

I et dokument Aftenposten har fått innsyn i, kommer det frem at Politidirektoratet (POD) nå starter opp et eget prosjekt som skal se på hvordan politiet kan benytte seg av droner i fremtiden, eller Remotely Piloted Aareial Systems (RPAS), som politiets selv kaller det.
- Dette er for å være i forkant av utviklingen. Droner kommer også til å bli et verktøy for politiet, og vi må se på hva vi kan bruke det til. Det kan dreie seg om operativ bruk i politiaksjoner, redningsoppdrag og etterretning og spaning, sier Torodd Veiding i POD.
Han leder det såkalte Endringsprogrammet, som skal dimensjonere fremtidens politietat3 i kjølvannet av den massive kritikken fra 22. juli-kommisjonen.

Droneplaner klare neste år

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) har tidligere gitt POD «noen tanker og anbefalinger»4 rundt hvilke muligheter som ligger i bruk av droner.


Les også



En himmel full av droner5

De kommer i alle størrelser. De kalles FPV, UAV, RPV, UAS. De kalles droner og førerløse fly. De er blitt mange. De er blitt problematiske, for folkerett og for militær utvikling.

De små, ubemannede luftfartøyene kan overføre høyoppløselige videobilder til bakken, og kan være et svært godt hjelpemiddel for politiet både ved store ulykker eller skarpe situasjoner der det er nødvendig å få oversikt uten å sette mannskapene i unødig fare.
Veiding understreker at det ikke dreier seg om «store militære droner», men mindre løsninger som kan brukes i spesielle situasjoner.
- Vi arbeider nå med å sette sammen prosjektgruppen, og regner med at arbeidet vil være i gang i løpet av august. Vi har fremdeles ikke satt en frist for når det skal være fullført, men jeg regner med at vi burde være i mål en gang på nyåret.

Bekymring for personvernet

I dag må politiet rykke ut med ett av sine to helikoptre, som er stasjonert på Gardermoen, eller få bistand av Forsvarets maskiner for å komme opp i høyden.
I Follo politidistrikt har en billigversjon av droneteknologien allerede blitt testet ut6, og i USA og Storbritannia er overvåkingsdroner allerede tatt i bruk.

En fjernstyrt drone til et par tusen kroner er Follo-politiets nyeste leketøy. Tanken er at denne skal kunne brukes til observasjon i skarpe oppdrag.
FOTO: Henning Carr Ekroll

Den økte bruken av droner har også ført til bekymring. Teknologirådet har, sammen med Datatilsynet, gitt uttrykk for at terskelen for overvåkning har blitt dramatisk senket ved dronebruk – noe som kan true personvernet.
Veiding understreker at dette er noe de er svært bevisste på.
- Til bruk i redningstjeneste vil regelverket gjerne være enklere, men når det dreier seg om bruk av droner til etterretning og spaning så blir personvern sentralt. Her regner jeg også med at Datatilsynet vil ha innspill, og dette er blant momentene vi skal utrede. I tillegg finnes det en viktig side opp mot sikkerheten i luftfarten som vi også må se nærmere på, sier Veiding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.