onsdag 21. august 2013

Blending med laser - Må inn i straffeloven


Blendet piloter med laser
Pilotene på et Widerøe-fly i Namsos og et ambulansehelikopter i Drammen ble tirsdag kveld blendet av laser under innflyging.
Del med andre:
Politiet fikk meldinger om uvettig bruk av laserpenn flere steder i landet tirsdag kveld. I Namsos i Nord-Trøndelag ble det brukt laser mot et passasjerfly.
– En pilot på et Widerøe-fly ble blendet under landing inn mot Namsos. Vi fikk også meldinger fra bilførere som var blitt blendet med laser, sier operasjonsleder Rune Reinsborg ved Nord-Trøndelag politidistrikt til TV2.no.
– Videre undersøkelser førte oss til en mindreårig gutt hvor vi tok beslag i en laserpenn, sier Reinsborg.
Operasjonslederen understreker at episoden med Widerøe-flyet foreløpig ikke er knyttet til gutten.
Beslagla laserpenn
– Vi antar at tilfellene har sammenheng med at folk har vært på ferie hvor laserpenner er lett tilgjengelige. Her dreier det seg ofte om lite grensesetting og ubetenksomhet, sier Reinsborg.
– Er det aktuelt med en reaksjon overfor gutten?
– Gutten er så liten at det ikke blir en reaksjon fra oss. Men vi har tatt beslag i pennen og det blir opprettet en sak på forholdet, sier Reinsborg.

Blendet i flere sekunder
i Drammen ble pilotene på en luftambulanse blendet under innflyging til Drammen sykehus.
– Ikke langt fra sykehuset blir pilotene blendet av et grønt laserlys. Dette pågår i 10 til 15 sekunder, sier operasjonsleder Morten Eriksson ved Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2.no.
Har du tips, video eller bilder? Ring/SMS/MMS: 02255 | 02255@tv2.no
Eriksson advarer mot den farlige leken.
– Det kan få uante konsekvenser å rette laserlys mot en helikoptercockpit, sier Eriksson, og legger til at de også mandag fikk melding om laserbruk. Da var det en lokfører som var blitt blendet av laser ved to anledninger.
Luftfartstilsynet har tidligere advart sterkt mot denne typen bruk av laserpenner.
– Dette kan i verste fall koste menneskeliv, sa direktøren i Luftfartstilsynet, Heine Richardsen, til TV 2 Nyhetene i forbindelse med en rekke tilfeller av blending av piloter på flyplassen i Bodø i 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.