Hva som gikk galt da en rakettoppskyting gikk galt på Andøya Rakettskytefelt på onsdag er det enda ingen som vet.
– Alle som har aksjer i dette prosjektet skal nå være med å finne ut hva som gikk galt. Vi skal komme til bunns i hva som har gikk galt, sier Kjell Bøen, leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt.

Vil ikke plassere skyld


Kjell Bøen som er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt - Kjell Bøen er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt - Foto: Barbro Andersen /
Kjell Bøen er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt
Foto: Barbro Andersen
Raketten kommer ikke fra et enket land. Brasil har levert midten av første trinn i rakettmotoren, Tyskland har levert deler både til rakettmotoren og prosjektet for øvrig, Norge hadde ansvar for utskytingen mens det australske universitetet Queensland hadde det totale ansvaret for prosjektet.

– Vi er ikke opptatt av å plassere skyld, det vi er interessert i er å finne ut hva det var som gikk galt, sier Bøen videre.
Han mener det slett ikke er sikkert at noen har gjort noe galt.
– Det kan ingen vite. Det er mye som kan gå galt under en rakettoppskyting, og det kan godt være at det er snakk om et hendelig uhell, sier han videre.
Alle landene i prosjektet skal nå være med i en kommisjon som skal finne ut av hvorfor raketten ikke fungerte som den skulle.
– Vi har første møte i kommisjonen i dag. Ingen vet akkurat hvor lang tid dette vil ta, men det er snakk om uker, sier han.
Les også: Se tabberakettens ville ferd over Andøya

– Den australske delen fungerte perfekt

En ting det ikke var noe galt med var den australske delen. Målet med hele oppskytingen var å få testet en såkalt scramjetmotor i verdensrommet, forteller Bøen.
– Vi har nå fått analysert dataene fra instrumentene ombord. Det er snakk om voldsomme mengder data, og de viser at den australske nyttelasten fungerte akkurat som del skulle, sier han videre.
Selv om ingen vet hva det var som gikk galt tror forskerne det skjedde svært tidlig i utskytingen, skriver Andøya Rakettskytefelt i en pressemelding.
– Det ser ut til at det gikk galt allerede i det tenningsøyeblikket. Men vi vet som sagt ikke hva det var som ikke fungerte, sier Bøen.
Raketten som ble brukt er av en type som har vært mye brukt over mange år uten uhell av denne typen, ifølge rakettforskerne.
– Akkurat denne raketten har vært en arbeidshest for rakettforskningen i Europa. Den har vært god og stabil, så det er et lite mysterium det som skjedde, sa Bøen til NRK i går.