Teknologiutviklingen har det gjort enklere å skaffe seg avansert utstyr. For rundt tre hundre kroner kan du gå i en helt alminnelig leketøysbutikk og kjøpe deg et fjernstyrt lekehelikopter, med integrert kamera.

Må ha tillatelse

Men det finnes en regel når du skal filme fra luften. Du må nemlig ha tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), selv om det er med et lekehelikopter.
Tillatelsen gjelder uansett hva du filmer. Din by, din skole, din nabo, eller din egen hage.
Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet - EN UTFORDRING. At folk spionerer på hverandre kan være en utfordring, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra. - Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Hans Fredrik Asbjørnsen
EN UTFORDRING. At folk spionerer på hverandre kan være en utfordring, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Hans Fredrik Asbjørnsen


Sigbjørn Bjerkem - ANMELDELSE. Hvis fornærmede ønsker at saken blir tatt opp til etterforskning kan de sende inn en anmledelse, sier påtaleleder Sigbjørn Bjerkem. - Foto: Eivind Aabakken / NRK
ANMELDELSE. Hvis fornærmede ønsker at saken blir tatt opp til etterforskning kan de sende inn en anmeldelse, sier påtaleleder Sigbjørn Bjerkem.
Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Vi prøver selvsagt å vise skjønn når folk ber om tillatelse. Vi sikkerhetsklarerer neppe en sjuåring som vil fly et lekehelikopter. Men i teorien er det ulovlig, ja, sier Kjetil Berg Veire, informasjonssjef ved NSM.

Hovedgrunnen for å kreve tillatelse er for å skjerme detaljer fra militære områder. Den teknologiske utviklingen har gjort det vanskeligere for NSM å holde seg oppdatert på hvem som filmer hva.
Berg Veire opplyser til NRK at de skal prøve å legge seg på et nivå som ikke er til unødig hinder for publikum, og at de nå går gjennom regelverket for å se hvordan de kan tilpasse det ny teknologi.

Ulovlig spionasje

Filming fra et lekehelikopter kan være en uskyldig hobby. Men faren er der for at leketøyet kan bli brukt til mer alvorlige gjøremål, hvor privatliv kan bli invadert.
– Personer kan fly i hverandres hager, og lekespionere på hverandre eller spionere på andre måter. Det kan være en utfordring, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.
Slik spionasje kan være ulovlig og straffbar.
Påtaleleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt Sigbjørn Bjerkem, sier til NRK at en kan true med å publisere for å oppnå fordeler og goder, og at strafferammen vil variere fra bøter til fengselsstraff.

Ute på nett

Et annet problem er når filmmateriale kommer på avveie, og ut på nett. Det vil kunne oppfattes som en krenkelse for den enkelte person.
– Det finnes en begrensning på hva du publiserer. Man kan ikke fritt frem publisere fra hagen til naboen ved svømmebassenget, uttaler Skåra i Datatilsynet.
Skulle enkeltpersoner oppleve å bli utsatt for dette, kan de anmelde det til politiet.
– Vi er avhengige av at noen anmelder dette til oss, slik at vi blir klar over situasjonen som har oppstått, og at fornærmede ønsker at saken blir tatt opp til etterforskning, forklarer Bjerkem.

Fremtidlig utfordring

I likhet med lekehelikoptre, finnes det annen type utstyr en kan bruke til spionasje, og som er enkelt å få tak i.
Datatilsynet mener eksempler som lekehelikoptre er en utvikling vi må forholde oss til.
– Framover vil en også se utfordringen med at folk har kamera på håndleddet på klokka si. Noen vil også ha flyvende teknologi som kan ta bilder fra lufta. Det vil gi noen utfordringer, sier Skåra.