Rapporten er blitt utsatt en rekke ganger, men nå kan den svenske havarikommisjonen omsider presentere rapporten etter styrten i fjellet Kebnekaise 15. mars i fjor.
Presentasjonen finner sted på en pressekonferanse på Radisson-hotellet SkyCity ved Arlanda lufthavn i Stockholm tirsdag.
I sommer lekket flere av konklusjonene fra en foreløpig versjon
av rapporten.

Der fikk både Luftforsvaret og det svenske Luftfartsverket kritikk, skriver Norrbottens-Kuriren. Rapporten er hemmeligstemplet.
Forsvaret har ikke ønsket å kommentere det som kom ut, men vil avvente den endelige rapporten.
Hercules-fluet Siv - SAMLET VRAKDELER: Totalt 30 tonn med vrakdeler er hentet ned fra fjellet. - Foto: Dan Henrik Klausen / NRK
SAMLET VRAKDELER: Totalt 30 tonn med vrakdeler er hentet ned fra fjellet.
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Feilvurderinger

I tillegg til feilvurderinger og en flygeledelse som kunne vært bedre, presiseres det at de involverte jobbet med den kunnskapen de hadde og med instrumenter som kunne feiltolkes.
Det er disse svakhetene og ikke enkeltindividers feil som anses å være den grunnleggende årsaken til ulykken, heter det i rapporten den svenske avisen har fått tilgang til.
I lekkasjene kom det også fram at varslingssystemet som skal si fra dersom flyet er for nær bakken, var skrudd av. Resultatet var at besetningen ikke fikk noe varsel om at flyet var i ferd med å treffe bakken.
I stedet lyste en lampe for å indikere at varslingssystemet var av.
I den foreløpige rapporten står det at kommentarer om bord i
flyet tyder på at signalet ble feiltolket.

– Alle er berørt

På grunn av vær og terreng var leteforholdene vanskelige etter at det norske flyet Hercules-flyet Siv fløy inn i fjellveggen øverst i Kebnekaisemassivet 15. mars i fjor.
Først mot slutten av mai kunne bårene med de omkomne nordmennene
flys hjem.
– Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren,
og alle er berørt, sa generalinspektør Finn Kristian Hannestad
ved en minnestund på Gardermoen en uke etter ulykken.

De fem offiserene som mistet livet var Truls Audun
Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar
Utne (35) og Ståle Garberg (42).

Minnemarkering på Kebnekaise - ENDTE LIVET HER: De fem offiserene mistet livet i Kebnekaise. Trolig visste de ikke at de var i fare før de traff fjellveggen. - Foto: John Inge Johansen / NRK
ENDTE LIVET HER: De fem offiserene mistet livet i Kebnekaise. Trolig visste de ikke at de var i fare før de traff fjellveggen.
Foto: John Inge Johansen / NRK