Inne i politihelikopter - Inne i politihelikopteret styrer pilotene det avanserte gyrokameraet. - Foto: Arild Sandvik/NRK /
Inne i politihelikopteret styrer pilotene det avanserte gyrokameraet.
Foto: Arild Sandvik/NRK
Kaare Songstad - Kaare Songstad er avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet - Foto: NRK /
Kaare Songstad er avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet
Foto: NRK
Kamera under politihelikopter - Under helikopterets buk er de avanserte kameraene plassert. De styres av pilotene. - Foto: Arld Sandvik/NRK /
Under helikopterets buk er de avanserte kameraene plassert. De styres av pilotene.
Foto: Arld Sandvik/NRK
Videoskjerm i politihelikopter - Her følger helikopteret en trailer på avstand. Dette bildet er fra skjermen inne i helikopteret. - Foto: Arild Sandvik/NRK /
Her følger helikopteret en trailer på avstand. Dette bildet er fra skjermen inne i helikopteret.
Foto: Arild Sandvik/NRK
helikopterbilder på bærbar skjerm hos politiet - På bakken kan politifolkene følge med på hva som skjer langt unna. Politiet får nå 27 slike enheter. - Foto: Arild Sandvik/NRK /
På bakken kan politifolkene følge med på hva som skjer langt unna. Politiet får nå 27 slike enheter.
Foto: Arild Sandvik/NRK
Jon Birger Skanke - Her følger Jon Birger Skanke bildene som helikopteret sender kontinuerlig fra åstedet. - Foto: Arild Sandvik/NRK /
Her følger Jon Birger Skanke bildene som helikopteret sender kontinuerlig fra åstedet.
Foto: Arild Sandvik/NRK
Jon Birker Skanke - Jon Birger Skanke sier utstyret vil gi bedre og mer effektiv politiinnsats. - Foto: Arild Sandvik/NRK /
Jon Birger Skanke sier utstyret vil gi bedre og mer effektiv politiinnsats.
Foto: Arild Sandvik/NRK
I 2012 var de to norske politihelikoptrene på 867 utrykninger. Fram til 1. desember hadde de vært på 1347 oppdrag. Når dette året er omme vil statistikken vise at politiet aldri før har brukt helikopter så mye, viser en opptelling som magasinet Norsk politi har gjort.

Selv om basen ligger på Gardermoen, er det ikke bare Oslo som får støtte fra helikoptrene. Oppdragsmengden utenfor Oslo har økt kraftig og gjør at totalen går opp. Helikoptrene er en del av den nasjonale beredskapen, og bruken koster ikke lokale politidistrikter noe.

Direkte fra helikopter til håndholdt enhet

Kaare Songstad, avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, sier at muligheten for å bruke helikopter blir stadig viktigere for politiet.
– Vi har hatt vansker med å få gode direktebilder fra helikoptrene til politiet på bakken, men dette løser vi nå ved å kjøpe inn 27 håndholdte enheter som skal sikre innsatsleder og politi gode direktesendte oversiktsbilder tatt fra helikoptrene, sier han.
De 27 mobile enheter er nå testet og blir utplassert i politidistriktene i løpet av første kvartal i 2014, forteller Songstad.

Leser bilskilt på 2 km avstand

Jon Birger Skanke er systemoperatør i Politiets helikoptertjeneste. Han viser oss hvordan utstyret virker. Fra kontoret eller politibilen kan han hente ned video fra helikopteret og følge med hva som skjer.
Under buken på helikopteret er det montert et avansert gyrokamera som kan zoome kraftig inn på hus, personer og biler. Med det kan politiet lese av et bilskilt på 2 kilometers avstand. Kameraene styres av politifolkene i helikopteret. Bildene kan nå overføres direkte til enhetene på bakken.
– Dette gir innsatsleder og de som tar beslutninger på bakken et direkte innblikk i hva som skjer på et åsted eller i forbindelse med en aksjon langt unna. På den måten blir det enklere å ta de riktige beslutningene om hva politiet skal gjøre, forklarer han.

Søk og spaning viktigst

Skanke nevner søk etter savnede personer, større ulykker og spaningsoppdrag som mulige bruksområder.
– Ved spaning på narkotikasmuglere, mobile vinningskriminelle på tyveriraid og kriminelle som flykter fra et åsted, har vi må en mulighet for å se hvor de beveger seg og hva de driver med, sier Skanke.
– Her kan vi ligge på lang avstand og følge med de aktivitetene politiet ønsker å ha kontroll på, uten at de har mulighet til å se eller høre oss, sier han. Han viser oss hvordan politiet kan følge en intetanende trailer på en landsvei langt unna.
Han påpeker at når politiet på bakken får denne informasjonen i det øyeblikket ting skjer, har de grunnlag for å ta riktigere beslutninger.

Flere landsdeler

Politidirektoratet har varslet at de vil utvide helikoptertjenesten slik at helikoptrene kan brukes over større del av landet. Det er også foreslått flere baser slik at responstiden kan reduseres. I dag er den på 15 minutter, men flytiden kommer i tillegg.
Fra politimestrene på Østlandet har det også kommet ønsker om å kunne bruke politihelikoptrene mer til transport, forteller Kaare Songstad i Politidirektoratet.
– Jeg tror politihelikoptrene vil få en enda viktigere rolle i framtiden. Vi er i gang med å utrede hva slags helikoptertjeneste vi skal satse på, sier Songstad.
Mandag leverer et utvalg som har utredet helikopterberedskapen sine anbefalinger til politidirektøren.