Det bekrefter Forsvarsdepartementet til NRK.
De to skipene er en del av NATOs stående minerydderstyrke, og skulle egentlig patruljere større områder i Østersjøen og Nordsjøen.

KNM Valkyrien - KOMMANDO: Skipet KNM Valkyrien er kommandofartøy for minerydderstyrken som nå flyttes til Baltikum på ubestemt tid i forbindelse med Ukraina-krisen. - Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
KOMMANDO: Skipet KNM Valkyrien er kommandofartøy for minerydderstyrken som nå flyttes til Baltikum på ubestemt tid i forbindelse med Ukraina-krisen.
Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
Nå er det slått fast av NATO-kommandoen at de vil være fast stasjonert ved de baltiske landene på ubestemt tid som en reaksjon på situasjonen i Ukraina.

– Minerydderstyrken skal nå, sammen med andre allierte tiltak, bidra til å berolige baltiske og andre østlige allierte land, bekrefter pressevakt Ann Kristin Salbuvik ved Forsvarsdepartementet til NRK.
Det var onsdag ledelsen i forsvarsalliansen gjorde det kjent at de trappet opp styrkene sine øst i Europa, og da spesielt i tilknytning til Baltikum.
Både Canada og USA har flyttet flere jagerfly til området.
Nå sendes også marinefartøyer til området, inkludert to norske.

NATOs Europa-kommanderende general Philip Breedlov om Ukraina-opptrapping.
VIDEO: Se NATOs Europa-kommanderende general Philip Breedlove fortelle om opptrappingen knyttet til situasjonen i Ukraina.
– I denne spente situasjonen føler vi det riktig å sende skipene til Østersjøen som del av en større oppbygging med styrker både til havs, i luften og på landjorda, uttaler NATOs øverstkommanderende i Europa general Philip Breedlove i en uttalelse torsdag.

Kommandofartøy fra Norge

De to norske skipene KNM Otra og KNM Valkyrien ble gitt som bidrag til den stående minerydderstyrken for første halvår av 2014.
KNM Otra er en minesveiper og KNM Valkyrien et logistikk- og støttefartøy.
Sistnevnte vil også være kommandofartøy for styrken som er en av flere såkalte hurtigreaksjonsstyrker.
Minerydderstyrken består totalt av fire minesveipere og støttefartøyet. Både Norge, Nederland, Belgia og Estland bidrar til styrken.
– På bakgrunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen har Norge mottatt en forespørsel fra NATO om å stille med kommandofartøy for styrken, i tillegg til vår allerede planlagte og innmeldte deltakelse. Med dette bidrar Norge til å få gjennomført det planlagte oppdraget, som er viktig for NATO og i tråd med Norges prioritering av alliansens kjerneoppgaver, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da det ble kjent i begynnelsen av april at Norge også skulle stille med kommandofartøy.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Oslo Militære Samfund - STILLER OPP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har uttrykt at Norge skal stille opp i den spesielle situasjonen som er i Europa for tiden. - Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
STILLER OPP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har uttrykt at Norge skal stille opp i den spesielle situasjonen som er i Europa for tiden.
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
De norske skipene ligger foreløpig i ro i den tyske havnebyen Kiel hvor minerydderstyrken nå samles.

Etter at de har blitt samlet skal skipene seile mot Baltikum hvor de vil besøke ulike byer, og ifølge Reuters delta i en øvelse neste måned.

Norge støtter oppbyggingen

Flyttingen av marinefartøyene til Baltikum er bare ett av flere tiltak fra NATO.
Forsvarsalliansen har sagt de vil tredoble antall jagerfly i Øst-Europa, og at de generelt flytter styrker i den retningen som en reaksjon på russiske troppeoppbygninger.
– Vi gjør dette fordi vi ser at Russland har bygget opp sine styrker, satt de i høy beredskap og flyttet dem helt opp mot en grense, sier NATOs øverstkommanderende i Europa Philip Breedlove.
Han fortalte i går at det handler om å gjøre seg klare for å kunne beskytte allierte ved behov.
– Norge støtter fullt ut uttalelsene fra i går rundt tiltak som viser alliansesolidaritet og styrket kollektiv forsvarsevne, sier pressevakt Ann Kristin Salbuvik ved Forsvarsdepartementet til NRK.
Hun understreker at det norske bidraget til minerydderstyrken var planlagt, og at det er en stående styrke som NATO kan benytte.
Likevel er det nytt at den i all hovedsak skal benyttes i forbindelse med situasjonen i Ukraina ved å stasjoneres utenfor Baltikum.