Det er tidlig morgen på Ørland hovedflystasjon. Kampflykontrollør Lars Kyllo har samlet sitt lag for dagens oppdrag. Han briefer dem i hva som skal skje de neste timene. Det foregår på engelsk, for dem som er med på møtet kommer fra forskjellige land. Her er amerikanere, canadiere, nederlendere, belgiere og italienere.
– Det må foregå på et enkelt engelsk. Ikke alle er like stødige i språk, sier trønderen med et lite smil.

Ikke trening

Kaptein Lars Kyllo forklarer hva han ser på radaren. - Kaptein Lars Kyllo forklarer hva han ser på radaren. - Foto: Joakim Reigstad / NRK
Kaptein Lars Kyllo forklarer hva han ser på radaren.
Foto: Joakim Reigstad / NRK
Men oppdraget er i høyeste grad alvorlig. Det høyteknologiske AWACS-flyet er ett av 17 som Nato har stående. Mange av dem er nå i aktivitet over Europa. Daglig er de ute for å overvåke luftrommet i og rundt Ukraina. Russland på sin side har, i kjølvannet av konflikten i Ukraina, plassert kampfly blant annet i Hviterussland.

Med overvåkningsflyene kan Nato få informasjon om de militære styrkene flytter seg eller vokser i antall.
– Det som skiller det fra et vanlig treningsoppdrag er at det faktisk er et operativt oppdrag, siden situasjonen er som den er i Ukraina og vi støtter Polen som er et felles Nato-land i deres forsvar av Polen, sier Lars Kyllo,
LES OGSÅ: Ukraina innfører ensidig våpenhvile
LES OGSÅ: Russland sender soldater til den ukrainske grensa

Kan se 400 km

På toktet NRK er med på skal det blant annet kartlegges hvordan russiske militærstyrker oppfører seg i luften rundt Ukraina. Det er første gang et norsk TV-team har fått muligheten til å være med på et slikt tokt.
Kaptein Lars Kyllo (til høyre) om bord i Awacs-flyet. - Kaptein Lars Kyllo (t.h.) leder operasjonen fra Awacs-flyet over Øst-Europa. - Foto: Joakim Reigstad / NRK
Kaptein Lars Kyllo (t.h.) leder operasjonen fra Awacs-flyet over Øst-Europa.
Foto: Joakim Reigstad / NRK
NATO har styrket tilstedeværelsen i Øst-Europa grunnet krisen i Ukraina. Overvåkningsflyene brukes daglig og plasseres flere steder i europeisk luftrom. Slik får de tegnet et best mulig bilde av situasjonen. Kyllo sitter og ser på en radarskjerm.
Vi har beveget oss over polsk luftrom, og ser fort, med litt veiledning fra dem som kan lese en radar, hvor de russiske styrkene er plassert i Kaliningrad og Hviterussland.
– Akkurat nå er vi her, sier Kyllo, og peker på et punkt nordvest i Polen. Vi ligger nært nok til også å kunne se et godt stykke inn i Ukraina. Radaren har en rekkevidde på 400 kilometer.
Radarovervåkning om bord i Awacs-fly. - Awacs-flyene er fylt av avansert elektronisk utstyr, som gjør at NATO kan overvåke store områder. Radaren har en rekkevidde på 400 kilometer. - Foto: Joakim Reigstad / NRK
Awacs-flyene er fylt av avansert elektronisk utstyr, som gjør at NATO kan overvåke store områder. Radaren har en rekkevidde på 400 kilometer.
Foto: Joakim Reigstad / NRK

– Unormal aktivitet

– Hva er det dere leter etter?
– Dette er en del av arbeidet med å avdekke om det er unormal aktivitet. I tillegg skal vi konstatere hva som er det normale. Det er ikke noe spesielt alvorlig som er forventet å skje på kort sikt nå. Men vi er en del av Natos tilstedeværelse for å avdekke om det skjer endringer over tid. Og også for å vise tilstedeværelse og gi forsikringer til Nato-medlemsland i regionen, det forteller Stig Krone.
Awacs-flyet tar av fra basen i Geilenkirchen. - Awacs-flyet tar av fra basen i Geilenkirchen i Tyskland. - Foto: Joakim Reigstad / NRK
Awacs-flyet tar av fra basen i Geilenkirchen i Tyskland.
Foto: Joakim Reigstad / NRK
Han er norsk sjef på flybasen i Geilenkirchen i Tyskland. Det er her flyene er hjemmehørende, selv om de opererer i store deler av Europa.

LES OGSÅ: Ukrainske opprørere melder om store tap
LES OGSÅ: Erna: - Sikkerhetspolitikken har flyttet tilbake til Europa

Skal forsvare Nato-land

Den amerikanske generalmajoren Andrew M Mueller. - – Vi kommer til å overvåke området så lenge det er uro i Ukraina, sier generalmajor Andrew M. Mueller. - Foto: Joakim Reigstad / NRK
– Vi kommer til å overvåke området så lenge det er uro i Ukraina, sier generalmajor Andrew M. Mueller.
Foto: Joakim Reigstad / NRK
Det norske bidraget blir satt pris på ved Nato-basen i Tyskland, hvor en amerikansk general er sjef.

– Det vi gjør her på avdelingen er å yte deployering over Polen og Romania for å forsikre våre Nato-allierte om at vi er i stand til å forsvare alliansen, sier generalmajor Andrew M. Mueller.
På den enorme basen er det personell fra nesten alle Nato-landene. Norges kompetanse blir likevel lagt merke til.
Tidligere har flyene med norsk personell deltatt i militæroperasjonen i Libya og fortsatt er de en viktig brikke i Afghanistan, selv om oppdraget der nå går mot slutten.
– Vi har brukt veldig mye av våre ressurser i ISAF-de siste årene. Vi trenger å vise for oss selv at vi er rede til å forsvare alliansen uansett hva som skulle skje, sier Mueller.
Toktet er over og status gjøres opp på basen i Tyskland. Det ble, som forventet, observert russisk militære luftstyrker flere steder rundt Ukraina. NATO sier de vil fortsette overvåkningen så lenge det er uroligheter i Øst-Europa.