søndag 31. august 2014

Luftfartsbegivenhet på Sola

Kongens heder til Birger M. Strand

SOLA
JAN-PETTER HELGESEN

Brigader Birger M. Strand, Sola, ble lørdag 30. august tildelt Kongens fortjenestemedaljer for sitt store samfunnsmessige engasjement i Luftforsvaret og det sivile liv.
Kongens hedersmedalje ble tildelt brigader Strand av ordfører Ole Ueland (H) i Sola på Sola Strand Hotell. Anledningen var et festarrangement i forbindelse med 30-års markering for dannelsen av Stiftelsen Flyhistorisk museum, Sola, og Sola flystasjons flyklubb.
Birger M. Strand er 85 år gammel. Det meste av hans yrkesaktive liv var han i Luftforsvaret, først som flyger og senere som administrativ og operativ leder i forskjellige stillinger.
Strand begynte i forsvaret i 1949 da han utdannet seg til flyger ved Luftforsvarets flyskole. I årene som fulgte fløy han flere av jagerflyene i Det norske Luftforsvaret fra krigstidens kjente Spitfire-jager til den supersoniske Northrop F-5 Frihetsjager.
Som militær leder var brigaderen blant annet sjef for Sola hovedflystasjon i en ti-års periode fra 1979 til 1989. I denne perioden var han med på å oppretter Flyhistorisk museum, Sola i 1984. Senere ble han aktivt med i utviklingen og driften av museet inntil han gikk av som leder av stiftelsen i 2012 etter 27 års engasjement.
Da han forlot forsvaret som pensjonist i 1989 gikk han inn i det politiske liv som medlem av Pensjonistpartiet. Han representerte partiet i flere perioder både som medlem av Fylkestinget i Rogaland og kommunestyrene i Stavanger og Sola. Han er fortsatt varamedlem av partiets fylkesstyre.
 Da han ble 85 år i vår debuterte han som forfatter av en bok om sitt liv utgikk på forlaget Dreyer Bok. Boken «Jagerflyger under den kalde krigen» oppnådde gode salgstall og skal i høst trykkes i nytt opplag.




Brigader Birger M. Strand, i midten, med diplomet og medaljen som viser han har mottatt Kongens fortjenestemedalje. Til venstre leder av stiftelsen Flyhistorisk Museum, Sola, Ole Johan Berg og ordfører Ole Ueland i Sola. Foto: Jan-Petter Helgesen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.