torsdag 11. september 2014

Finnair outsourcer

Dersom Russland stenger sitt luftrom, så vil det få særdeles alvorlige følger for Finnair spesielt.


SAS

- Finnair setter jo bransjen i spill

Outsourcingen av Finnair-flyvertinner vekker oppsikt i flybransjen. - Det er vanskelig å se hvordan verden er om 3-5 år, sier SAS-direktør.
Avgjørelsen kom etter at Finnair mislyktes i forhandlingene med kabinforeningen:
- Vi må få kostnadene våre ned på et konkurransedyktig nivå. Dessverre var vi ikke i stand til å gjøre dette gjennom forhandlinger med fagforeningen, og det er derfor vi på visse ruter nå endrer rollen vår fra å levere en service til å kjøpe en tjeneste, sa konserndriftsdirektør Ville Iho i Finnair nylig.
De neste to årene forventer Finnair å outsource bemanningen på rundt 20 mellom- og langdistanseruter. Dette er en del av et større spareprogram. Norwegian leier allerede inn kabinpersonell på sine langruter. Men SAS-eierne er foreløpig tause om problemstillingen, som de kaller hypotetisk: Tause om flyvertinnenes fremtid i SAS

- Umulig å spå

Konserndirektør Eivind Roald i SAS bekrefter at SAS ikke har noen planer om å outsource sine kabinansatte:
- Vi har utviklet en virksomhet tuftet på skandinaviske verdier og skal fortsatt være et skandinavisk selskap. Men det er helt umulig å spå hva som skjer i fremtiden, og Finnair setter jo bransjen i spill. Det som nå skjer gir et signal, sier han til DN.
Han understreker at SAS konstant må jage kostnader og produktivitet, men at han ikke ønsker å spekulere i om SAS på sikt vil gjøre som Finnair.
- Vi har ingen planer om outsourcing, gjentar han.

Flere kutt på vei

SAS har imidlertid flere sparetiltak på gang. Denne milliardkuttplanen vil bli offentliggjort om tre måneder, når årsregnskapet for 2013/14 presenteres.
Senioranalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank er overrasket over at spareinitiativet ikke kom sammen med kvartalstallene som ble lagt frem i dag:
- Det ser ut til å være behov for å ta fatt på dette allerede nå, sier han til check-in.dk.
Les også: SAS leverer bedre enn ventet, men...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.