– Her har de hatt flaks, det er det ingen tvil om. Jeg tenker tilbake til den fatale helikopterulykka på Sollihøgda i vinter, som til en viss grad kan sammenlignes. Der fløy helikopteret inn i et spenn, og fikk vaieren inn i hovedrotoren.
– Når det skjer, går helikopteret som regel rett i bakken, sier pensjonert flyger og tidligere medlem av Justisdepartementets helikopterfaglige forum, Per Gram, til NRK.
Per Gram - FLAKS: – Her har de hatt flaks, det er det ingen tvil om, sier Per Gram, pensjonert flyger og tidligere medlem av Justisdepartementets helikopterfaglige forum. - Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK
FLAKS: – Her har de hatt flaks, det er det ingen tvil om, sier Per Gram, pensjonert flyger og tidligere medlem av Justisdepartementets helikopterfaglige forum.
Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK
Det var like før klokken ti mandag formiddag hendelsen skjedde. Et redningshelikopter fra 330-skvadronen i Bodø var ute på et treningsoppdrag med seks mann sammen med en båt fra Kystvakten.

Etter å ha heist ned en redningsmann om bord på båten, setter redningsvaieren til heisen seg fast i noe. Vaieren får et voldsomt spenn, før den ryker og havner oppe i rotoren, hvor den surrer seg fast.
Til alt hell fortsatte flymaskinen å oppføre seg normalt, slik at mannskapet kunne styre det i land på Støtt i Meløy kommune.
– Det å få fremmedlegemer inn i rotorsystemet er livsfarlig, og det skal svært lite til får det skapes ubalanse i rotoren. Hvis et av de fem stagene som er koblet til hovedrotorsystemet ryker, så kan det skape store vibrasjoner som i verste fall fører til havari. Selv små fremmedlegemer har mye å si, fortetter Gram, som selv har fløyet helikopter i mange år.

– Har vært heldige

Den i dag pensjonerte flygeren forteller om en alvorlig ulykke fra 1977, der en Sea King havarerte utenfor Sola flyplass.
Hadde et av hovedrotorbladene røket, ville helikopteret ha havarert med en gang.
Per Gram
– Den gang var det en såkalt «guideline», som brukes forut for redningsvaieren, som var årsaken. Dette er et tau som brukes for å fire ut redningsvaieren. Denne hadde viklet seg inn i hovedrotoren, og medførte at helikopteret havarerte. Alle omkom i denne tragiske ulykken, forklarer Gram.

Han har sett bildene fra den aktuelle hendelsen i Nordland mandag.
– Av bildene, ser jeg at vaieren har tatt seg helt inn til hovedrotorhodet, der bladene stikker ut. De har vært heldige. Hadde et av hovedrotorbladene røket, ville helikopteret ha havarert med en gang.
– Mannskapet har nok også vært veldig dyktige i å håndtere den situasjonen som oppstod, legger han til.
(artikkelen fortsetter under)
Fikk stålvaier inn i rotoren - DYKTIGE: – Mannskapet har nok også vært veldig dyktige i å håndtere den situasjonen som oppstod, sier Per Gram. - Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
DYKTIGE: – Mannskapet har nok også vært veldig dyktige i å håndtere den situasjonen som oppstod, sier Per Gram.
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK