Det svenske forsvarsselskapet Saab har inngått en endelig kontrakt med Brasils regjering for levering av 36 jagerfly av typen Gripen NG til det brasilianske luftforsvaret.
Brasil valgte Saab som jagerflyleverandør i desember i fjor, en noe overraskende beslutning og et slag mot både USA og Frankrike – som begge var med i konkurransen om å levere Brasils nye generasjon jagerfly.
Brasil og Saab har siden vært i forhandlinger om en bestilling av fly.
Kontrakten er på rundt 39,6 milliarder svenske kroner, og er for 28 enseters-fly og åtte toseters-fly. Saab har også inngått en samarbeidsavtale med Brasil der de vil overføre teknologi til brasiliansk industri i rundt ti år.
<b>ERSTATTES:</b> Brasils flyvåpen bruker for tiden franske Mirage 2000-jagerfly.
ERSTATTES: Brasils flyvåpen bruker for tiden franske Mirage 2000-jagerfly.
- Vi er stolte over å stå side om side med Brasil i dette viktige programmet. Det finnes allerede en lang og fremgangsrike historie med industrisamarbeid mellom våre land og denne historiske avtalen tar dette partnerskapet til et nytt nivå, sier styreleder i Saab, Marcus Wallenberg, i en pressemelding.
De nye Gripen-flyene, som skal erstatte Brasils nåværende Mirage 2000-jagerfly, skal leveres i perioden 2019 til 2014.
For at kontrakten skal gjennomføres kreves det blant annet at Saab for nødvendige eksporttillatelser, Saab forventer å at alle vilkår vil være oppfylt i første halvår 2015.