onsdag 19. november 2014

Gripen - Brasil vil ha 108 fly

Brasilien ska köpa totalt 108 Gripen NG. Planet på bilden är av typen 39 Gripen. Foto: Nils Jakobsson
Brasilien ska köpa totalt 108 Gripen NG. Planet på bilden är av typen 39 Gripen.Foto: Nils Jakobsson

Brasiliens jätteköp: 108 Gripenplan

Brasilien ska köpa totalt 108 Gripen-plan.
Det uppger en källa inom det brasilianska flygvapnet, enligt Flightglobal.com.
Det brasilianska flygvapnet kommer att köpa totalt 108 Gripen NG, en uppgraderad version av Jas-planet. Köpet delas upp i tre omgångar. Brasilianska försvarsdepartementet bekräftade förra åretett köp av 36 Gripenplan. Det slutgiltiga avtalet för planen tecknades med Saab i oktober och utgör den första omgången av dessa tre, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.
Uppgifterna om de 108 planen kommer från en ledande person inom det brasilianska flygvapnet som ska ha sagt det vid International Fighter Conference i London på tisdagen, enligt Flightglobal.com.
"Vi genomförde en förstudie under 2007 för att undersöka framtida scenarier. Där nåddes det slutgiltiga antalet baserat på kraven i framtiden", ska personen ha sagt.
Tillverkaren Saab vill inte kommentera de nya uppgifterna.
– Vi har inga kommentarer till det. Det är en fråga för Brasilien att avgöra hur de hanterar sina framtida behov, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.
De svenska planen ersätter det brasilianska flygvapnets franska stridsflygplan Dassault Mirage 2000C och eventuellt amerikanska Northrop F-5EM respektive italiensk-brasilianska Alenia/Embraer A-1M.

Värt 40 miljarder

Avtalet som Saab tecknat med Brasilien om de första 36 planen uppges vara värt 40 miljarder kronor. Planen är beräknade att levereras till landet från 2019 till 2024.
Brasilien har som en del i avtalet fått möjligheten att tillverka några av stridsflygplanen i landet och vill i sin tur exportera en del av dem, rapporterar Ekot. Argentina har nämnts som köpare, men en sådan affär riskerar att stoppas av Storbritannien på grund av konflikten om Falklandsöarna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.