søndag 30. november 2014

Sola - Ikke klar for å ta imot de store? Men, leste flygerne NOTAM?

SOLA
JAN-PETTER HELGESEN

Lufthavnadministrasjonen og flygeledelsen på Stavanger lufthavn, Sola, dummet seg ut da fraktmaskinen til Lufthansa Cargo skulle lande lørdag kveld. Flyet, en Boeing 777F, kom i sin ukentlige rute fra Houston.
Da pilotene ba om landingstillatelse svarte flygelederen at de måtte lande på bane 11, dvs fra vest over Solabukten på østvestbanen. Da svarte flygeren på den store fraktmaskinen at det var i strid med Lufthansas regler å lande på bane 11. Klarering ble deretter gitt for landing på bane 18 over Hafrsfjord.
Da flyet skulle fortsette til Frankfurt ga flygelederen på ny klaring på bane 11. Atter en  gang  måtte Lufthansa-flygerne svare at det var i mot selskapets regelverk å bruke denne banen.
Da svarte flygelederen i tårnet at taksebanen til avgang bane 18 var stengt av anleggsmaskiner som drev på med vedlikeholdsarbeider på banen  lørdag kveld. Disse måtte først fjernes dersom Boeing 777-flyet skulle ta av fra nord.  
Alternativet var at fraktmaskinen tok såkalt back-track til avgangspunktet, men også dette måtte først klareres med selskapets ledelse,

Moralen er at Sola har sagt ja til å ta i mot store fraktmaskiner på faste ruter, men glemmer at disse krever spesielle forhold for å betjene flyplassen. Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen må stramme opp folkene sine nå når lufthavnen har tatt et lite steg framover  og skal konkurrere blant de store fraktflyplasser i Europa.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.