– Lekkasjen er svært uheldig. Det er også dumt at stoffet har rent ut i grunnen, og at det tok tid før lekkasjen ble oppdaget, sier Ingvild Marthinsen, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Uhellet skjedde i august 2013. 75.000 liter avisingsvæske rant ut av en tank på Gardermoen – like mye som fire fulle tankbiler.

Brøt to barrierer

Grethe Østby Stave, avdelingssjef ved OSL - Grethe Østby Stave, avdelingssjef ved Oslo, kaller lekkasjen for en tankevekker. - Foto: Dag Aasdalen / NRK
Grethe Østby Stave, avdelingssjef ved Oslo, kaller lekkasjen for en tankevekker.
Foto: Dag Aasdalen / NRK
Sjef for vann- og avløpshåndtering ved OSL, Grethe Østby Stave beklager utslippet.

– Vi satte i gang tiltak umiddelbart etter at lekkasjen ble oppdaget, sier hun.
Uhellet skyldtes en dårlig pakning i ståltanken væsken var lagret i. Heller ikke pakningen i et murbygg, som var bygget som en barriere rundt ståltanken, holdt tett.
– Sannsynligheten er jo svært liten for at dette skal skje samtidig, men det gjorde det, dessverre.

Opprydningen tar flere år

Det er ingen enkel oppgave å rense opp avvisningsvæske som har trukket ned i grunnvannet under flyplassen. OSL oppdaget ikke lekkasjen før etter 14 dager.
Stave beregner at det kan ta inntil fire år å pumpe opp og fjerne alt.
– Vi pumper alt opp igjen og får restituert området. Vi har analysert det som skjedde og gjort en sårbarhetsanalyse av alt vi har av anlegg og systemer, sier hun.

– Tankevekker


OSL har allerede en tyngre rensejobb foran seg. I 2011 ble miljøgiften PFOS oppdaget i grunnen. Stoffet stammer fra brannskum som tidligere ble brukt på flyplassens brannøvingsfelt.

– Den siste lekkasjen har vært en tankevekker for oss, sier Stave.