Kirsti Bergstø (SV) på Stortingets talerstol - – Det er et paradoks at Norge ikke vil hjelpe Russland med å heve krigsfly, samtidig som man tillater russisk oljeomlastning i Sør-Varanger, sier SVs Kirsti Bergstø. - Foto: NRK /
– Det er et paradoks at Norge ikke vil hjelpe Russland med å heve krigsfly, samtidig som man tillater russisk oljeomlastning i Sør-Varanger, sier SVs Kirsti Bergstø.
Foto: NRK
– Jeg syns norsk utenrikspolitikk er paradoksal i det man sier at vi avslår en vennlig forespørsel fra Russland om å heve et krigsfly fra andre verdenskrig, samtidig som vi ønsker russisk oljeomlasting velkommen i våre fjorder. Det er åpenbart ikke så vanskelig å ha med russerne å gjøre, så lenge det innebærer norsk profitt, sier SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

Nylig ba russiske myndigheter om et samarbeid med Norge om å heve et fly som ble skutt ned utenfor Berlevåg under andre verdenskrig.
Men regjeringen avviste denne forespørselen fordi de mener sanksjonene etter Ukraina-krisen ville ramme denne typen samarbeid.
Nå reagerere også SVs nestleder Bård Vegard Solhjell. Han mener regjeringa bedriver en utenrikspolitikk som er uforståelig.
– Norge har et ordinært samarbeid med Russland. Vi er ikke i krig med Russland. Vi boikotter ikke Russland. Vi handler med russerne, vi driver kultursamarbeid med dem. Da bør vi åpenbart også kunne bistå dem. Det er rett og slett slikt man gjør for å hjelpe andre.

– Den komplette smålighet

Oljeomlasting Bøkfjorden - Selskapet Norterminal gjennomføre oljeomlasting i Bøkfjorden i Sør-Varanger. - Foto: Tarjei Abelsen / NRK
Selskapet Norterminal gjennomføre oljeomlasting i Bøkfjorden i Sør-Varanger.
Foto: Tarjei Abelsen / NRK
Norge har altså fortsatt et utstrakt samarbeid med Russland.

Blant annet får russiske skip drive oljeomlasting i Bøkfjorden i Sør-Varanger.
– Jeg mener denne saken viser den komplette smålighet, der man gjør det man selv har økonomisk interesse av, mens man ser vekk når det ikke er noe å hente, sier Bergstø.

– Ikke unaturlig

Frank Bakke Jensen - Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen ser ikke koblingen mellom flyvraket og oljeomlastingen i Sør-Varanger. . - Foto: Nils Henrik Måsø / NRK
Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen ser ikke koblingen mellom flyvraket og oljeomlastingen i Sør-Varanger. .
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK
Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen mener derimot at en slik sammenligning har lite for seg.

– Det at sanksjonene rammer enkelte områder og ikke andre, er ikke unaturlig, sier Bakke-Jensen.
Regjeringen begrunner også avslaget med at russerne ba om et militært samarbeid for å heve flyet. Dette sier de rammes av sanksjonene, mens ulike typer næringssamarbeid fortsetter som før.
På tross av avvisningen fra Frank Bakke-Jensen, ber SVs Kirsti Bergstø nå regjeringen vurdere saken en gang til.