Mer enn tre og et halvt år etter 22. juli-angrepet, har politiet i Norge ennå ikke fått på plass en helikoptertjeneste utenfor Østlandet.
Denne uken fortalte NRK at Politidirektoratet nå foreslår å droppe alle planer om nye helikopterbaser. De foreslår heller å opprette private samarbeid.

VIL HA MER: Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, mener alle deler av landet bør ha et eget politihelikopter.
– Det som har skjedd siden 22. juli er ikke godt nok. Vi mener at Norge bør ta seg råd, uten at det skal gå på bekostning av andre oppgaver, til å få på plass politihelikopter andre steder enn i Oslo og det sentrale østlandsområdet, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.

Han mener at både Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge bør ha et eget politihelikopter.
– Hele landet må ha en helikoptertjeneste som kan få skarpt politipersonell raskt til en nødssituasjon.

– Befolkningen har ikke fått bedre beredskap

Etter terrorangrepet for snart fire år siden ble det satt søkelys på politiets responstid i luften. Politihelikopteret rykket aldri ut, fordi mannskapet hadde fått ferie.
Luftberedskapen var noe av det som fikk skarp kritikk i Gjørv-kommisjonens rapport om 22. juli.
– Folk var sjokkert og overrasket over det de så den gangen, og det kom krav om tyngre beredskap. Nå får jeg en følelse av at man har glemt alt det. Befolkningen har faktisk ikke fått noe særlig mer trygghet eller beredskap, snart fire åre etter Utøya, sier Bolstad.
Han understreker at politihelikopter aldri kan erstatte nærpoliti.

– Må være klart når vi har behov

Politidirektoratet har brukt de siste årene på å utrede fremtidens politiberedskap i luften. Denne uken sendte de sin innstilling til Justisdepartementet: Der foreslår de at politiet kan rykke ut med offshore-helikopter, redningshelikopter og private aktører.
– Vi kan tenke oss at politiet tar ut disse helikoptrene og bruker dem i en nødssituasjon, sa beredskapsdirektør Kaare Songstad.
Politiets Fellesforbund ser flere problemer med det.
– Det blir ikke robust nok. Det er helt avgjørende at det er under politiets ledelse og kontroll, og er klart når politiet har behov for det. Vi må ikke komme i en situasjon der et helikopter skal brukes til mye, og når du først har behov for det er det opptatt i et redningsoppdrag, sier Bolstad