tirsdag 24. mars 2015

Russerne spionerer på norsk energivirksomhet - Video

Sjekk video her: http://tinyurl.com/lutnve2

PST-sjefen advarer mot energi-spionasje

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at store stater bruker enorme ressurser på etteretning og at Russlands etteretningsinformasjon i verste fall kan brukes til sabotasje.

PST frykter russisk sabotasje i Norge

Russisk etteretning skal ha intensivert overvåkningen av norsk energivirksomhet.


PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt tale i Oslo Militære Samfund mandag. Der kom det frem at Russland dreier sin etterretningsvirksomhet overfor Norge i retning av energisektoren.
Til Aftenposten sier Bjørnland at store stater bruker enorme ressurser på etteretning og at Russlands etterretningsinformasjon i verste fall kan brukes til sabotasje.
– Vi registrerer at russisk etterretningstjeneste søker informasjon om norsk forsvar og NATOs planer og strategier. Det kan tjene Russland, og svekke Vesten. Informasjonen kan anvendes i sabotasjeøyemed, hvis det skulle bli aktuelt.

Trusselbildet forverret

Hafslund, Statkraft og Statnett har nå gått sammen og etablert selskapet KraftCert, som skal være et kompetansesenter for alvorlige IKT-sikkerhetshendelser i den norske kraftbransjen.
Styreleder Peer Østli i det nyoppstartede selskapet sier til Aftenposten at trusselbildet mot energisektoren er forverret.
– Hvis man sitter på info om hvordan man kan lamme kraftsektoren i et land, vil det være verdifullt for en ikke-vennligsinnet makt. Her snakker jeg generelt om fremmede makter og har ikke spesielt russere i tankene, sier han.

– Aggresjon mot Norge

Etterretningssjef Kjell Grandhagen har tidligere uttalt at han Russland i dag ikke utgjør noen militær trussel mot Norge.
– Det er vanskelig å se en rasjonell grunn til russisk og militær aggresjon mot Norge i et kort eller mellomlangt perspektiv. På den annen side er intensjoner noe som kan endres raskt, sa Grandhagen.
Russlands annektering av Krim-halvøya og «aktiv orkestrering» av opprøret i Øst-Ukraina har vært et hovedfokus for E-tjenesten det siste året.
– Vi vurderer at det fortsatt er i Russlands interesse å ha et godt bilateralt samarbeidsforhold til Norge, til tross for at Ukraina-krisen også har påvirket forholdet mellom våre to land, sier Grandhagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.