Mistet bagasje-butikk Alabama
Den 18. april feirer senteret 45-årsdag. Hvert år er rundt en million kunder innom butikken.
Foto: Michael Mercier / Ap
For 45 år siden lånte Doyle Owens i Alabama en pickup og dro for å hente sin første last med mistet bagasje. I dag er forretningen vokst til en gedigen butikk med rundt én million kunder i året.

Ifølge butikken egen hjemmeside kan man finne alt fra vakuumpakkede frosker, til klokker, golfkøller og alt annet folk pakker med seg til en reise.
Hver dag mottar butikken rundt 7000 ting som sorteres og vaskes. Rundt 20.000 plagg vaskes daglig og all elektronikk sjekkes og skrubbes for personlig informasjon, får vi vite.
Når en koffert er blitt borte, finner selskapene dens rette eier i 98 prosent av tilfellene, og det er de siste to prosentene som da kan havne i Alabama.

NASA-kamera og levninger i en urne

Og det er ikke bare småtterier og skittent undertøy som havner i mottaket. En gang fikk de inn et kamera som NASA skulle ha montert på en av sine satellitter. Det ble returnert til eieren helt uskadet, forteller Le Figaro.
En annen gang fikk de inn asken til en død person. Ingen gjorde krav på den, men urnen ble ikke satt fram for salg, forteller avisen.
De merkeligste funnene er stilt ut på museum. Det finner du mellom topper for damer og kjoler, melder The Huffington Post.
Ifølge avisen har senteret fått inn alt fra rustninger og bilmotorer til en 5,8 karats diamantring.
Franske Le Parisien har også latt seg fascinere av stedet og skriver at det vesle museet viser fram et Navajo-halskjede og en 4000 år gammel egyptisk maske.

Gir bort mye

En ansatt forteller at det hender noen gjør et lykkelig funn. En kunde fant fotoalbumet fra bryllupet sitt.
– Hun gråt av glede, selv om vi hadde kastet bildene som var i det, forteller selgeren.
Men ikke alt som kommer inn havner i butikkhyllene. En tredel av det gis bort til veldedige organisasjoner som Lions og Frelsesarmeen.
I Norge er håndteringen av bortkommen bagasje regulert av nasjonale regler, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til NRK.
– Når vi har en koffert vi ikke finner eieren til, overføres den til et hittegodskontor på et lokalt politi- eller lensmannskontor. Ifølge reglene tilfaller disse verdiene staten og inneholde kan ende på auksjoner, sier Johansen.