fredag 22. mai 2015

NATO-øvelse i Sverige

I neste uke dundrer USAs bombefly inn over Sverige

Sverige styrker forsvarssamarbeidet med USA, og fra mandag preges deler av landet av en stor, NATO-ledet øvelse.
Ukraina-krisen og gjentatte russiske markeringer i Østersjøen har satt fyr på svensk forsvarsdebatt. Forsvaret og det nordiske samarbeidet styrkes kraftig, og denne uken reiste forsvarsminister Peter Hultqvist (S) til Washington.
Der møtte han USAs viseforsvarsminister Robert Work og nestlederen i det nasjonale sikkerhetsrådet, Avril Haines. De drøftet situasjonen i Sveriges nærområde og ble enige om å styrke forsvarssamarbeidet mellom USA og Sverige. I svenske medier omtales det som et materiellsamarbeid.
Endel tilhengere av Sveriges uttalte nøytralitetslinje er svært vare for bevegelser i landets forsvarsforbindelser, men Hultqvist parerer:
- Å gjøre en avtale med et annet land er noe annet enn å gjøre det med en organisasjon med mange medlemmer, sier han til avisen Dagens Nyheter.

- Et skritt nærmere NATO

Svensker flest vil beholde nøytraliteten, men landet har steg for steg fordypet sitt samarbeid med NATO. Fra mandag vil den store, NATO-ledede flyøvelsen Arctic Challenge Exercise prege Nord-Sverige, og to amerikanske B-52 bombefly skal simulere minelegging i Østersjøen.
Dette deler svenskene i to leirer, og på begge sider er engasjementet sterkt.
- Omverdenen oppfatter det som at vi er i ferd med å bli et NATO-land, advarte Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt fredag. Dette er farlig, mente han - det vil øke spenningen i stedet for å dempe den.
- Ja, øvelsen fører Sverige et skritt nærmere NATO-medlemskap, svarte Folkpartiets leder Jan Björklund i den radiosendte debatten. For yrkesoffiseren Björklund er dette en ønsket utvikling.
- De som vil forby NATO-øvelser på svensk territorium, reagerer nøyaktig slik russiske myndigheter vil. Sjöstedt er lydig, spissformulerte Folkpartiets leder.

Svenske ubåter øver med NATO

Ifølge et ferskt politisk forlik om forsvaret skal Sveriges internasjonale samarbeidet utredes. Men en utredning av et mulig NATO-medlemskap, som Moderaterna krever, blir det ikke snakk om, ifølge statsminister Stefan Löfven. Endel oppfatter det likevel som at døren er satt på gløtt.
Storøvelsen Arctic Challenge Exercise starter altså mandag og involverer også Norge og Finland.
I juni deltar Sverige med ubåter i den store NATO-øvelsen Baltops i Østersjøen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.