De fjernstyrte og ubemannede farkostene har for alvor inntatt Norge.
Dronene kan brukes til en rekke formål, som for eksempel overvåkning, beredskap og inspeksjoner på steder som ligger vanskelig tilgjengelig.
Nå tror forskningsselskapet Norut at industrien rundt droner kan skape 5000 arbeidsplasser i Norge de neste årene. Tallene er basert på antall søknader som foreligger om å bli godkjent droneoperatør og omfanget av næringer droneindustrien kan tenkes å betjene.

Trenger sammensatt kompetanse

– Vi jobber med å bygge opp et miljø som kan levere tjenester på samme måte som bemannede fly har gjort de siste hundre årene, sier Rune Storvoll, forsker ved Norut.
Dronene kan brukes både militært og sivilt og har mange bruksområder.
– Vi har 650 godkjente droneoperatører i Norge og enda flere som vi regner med vil få sin tillatelse innen kort tid. I tillegg trenger vi folk som kan analysere dataene, levere utstyr og planlegger operasjonene. Derfor tror vi det kan bli skapt rundt 5000 arbeidsplasser innenfor dette området i løpet av de siste årene.
Den globale konkurransen på området er skarp, men Norut håper Norge satser på en utvikling av det teknologiske arbeidet.
– Det er en fordel om Norge kan få et fortrinn ved å utvikle en kompetanse på dette feltet, sier Storvold.
Sivil aktivitet i arktis
En rapport fra Teknologirådet viser at droner kan gjennomsøke store havområder i dårlig vær uten å sette menneskeliv i fare.
Foto: US European Command

– Potensiell milliardindustri

Det var under en dronekonferanse i Stormen i Bodø at budskapet i dag ble lagt frem. Der var det også flere politikere som har tro på en ny industri.
– Dette er en potensiell milliardindustri og et nytt teknologisk eventyr. Kan man operere droner under vanskelige forhold i Arktis, så kan du gjøre det overalt i verden, tror stortingsrepresentant, Erik Sivertsen (Ap).
Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti
Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen mener droneindustrien har kommet for å bli.
Foto: Arbeiderpartiet
Han peker på oljekrisen har ført til at mange ingeniører er på jobbjakt og at disse kan bidra til å bygge opp en ny karriere i droneindustrien.

– Det er mye god kompetanse der ute som kan brukes til å utvikle denne industrien.

Oppretter Bodø-kontor

I dag ble det kjent at Norut oppretter et nytt Bodø-kontor som skal jobbe med utvikling av droneindustrien. I første omgang vil det bety en ansatt, men Norut håper å oppbemanne til ti ansatte innen noen år. De skal samarbeide med Noruts miljø i Tromsø og luftfartsindustrien i Bodø.
Medlem av Justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen (FrP), er enig i at det finnes mange muligheter innenfor droneindustrien, men er opptatt av at ideene må konkretiseres.
– Utfordringen er å finne ut hvem som skal ta regningen og hvordan vi skal sette dronene inn i de systemene vi har, sier Ellingsen.
Tomas Moss i Orbiton viser hvordan dronene hans fungerer.