torsdag 21. april 2016

Andøya Flystasjon - NRK

– 100 prosent sikker på at Andøya ikke legges ned
– Jeg framstår kanskje som arrogant, men jeg tror aldri i verden at regjering og storting er villig til å bruke flere milliarder kroner på å bygge ned Andøya flystasjon, og reinvestere et annet sted, sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H).


Kliss ny Orion - Mai 1969 - Foto: Per Gram


VIL ERSTATTE FLY MED DRONER: Andøya flystasjon ligger på Andenes i Nordland, og det er her forsvarets seks overvåkningsfly av typen P-3 Orion er stasjonert.
FOTO: KARI SKEIE / NRK
Journalist
Susanne Lysvold
@susannely
Journalist
Gisle Forland
Journalist

Andreas Budalen
@Andreas_Budalen

Oppdatert i dag, for en time siden

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) foreslår ifølge en lekkasje i Dagens Næringsliv å kutte 1.500 stillinger i Forsvaret og legge ned ni militærbaser, blant annet Andøya flystasjon, hvor Norges seks maritime overvåkingsfly er stasjonert. Om lekkasjen stemmer får vi ikke vite før Forsvarets langtidsmelding legges fram for Stortinget i juni.
Andøy-ordfører Jonni Solsvik, som tilhører samme parti som forsvarsministeren, sier til NRK at han har vanskelig for å tro at hans egen regjering vil dolke Andøy i ryggen.

Har tro på Andøya
Ordførar Jonni Solsvik i Andøy kommune:
TROR ANDØYA FLYSTASJON BESTÅR: – Uten at Stortinget og regjeringen er villig til å bruke nødvendige ressurser for å få det Forsvaret vi må ha, vil det få dramatiske konsekvenser, mener Andøy-ordfører Jonni Solsvik.


FOTO: TONE GULLAKSEN

– Dersom Andøya flystasjon skal legges ned, må alt som er bygd opp her gjennom 50 år, reinvesteres et annet sted. Det kan jeg aldri tenke meg at verken regjering eller storting vil ta på seg. Vi snakker om milliardbeløp for å få en slik infrastruktur på plass.
Derfor ser jeg ikke noe annet alternativ enn at de maritime patruljeflyene fortsatt må være stasjonert på Andøya, sier ordføreren.

– 1000 må flytte
Dersom forslaget om erstatte overvåkningsflyene Orion med ubemannede droner blir en realitet, vil 1000 personer bli nødt til å flytte, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse.
– Forsvaret er den viktigste hjørnesteinsbedriften i Andøy. Dersom både Andøya testsenter og flystasjonen legges ned snakker vi 500 arbeidsplasser. Det betyr at hver femte innbygger i Andøy vil stå uten arbeid, sier Solsvik.
Han mener Andøy har en viktig strategisk plassering for Forsvaret også i fremtiden. Blant annet vil det være umulig å overvåke ubåttrafikken i norduten overvåkingsflyene.
– Nytt slag i ansiktet

Et Orion-fly inn går inn for landing på Andøya flystasjon.
FOTO: PER GRAM

Tillitsvalgt Stein-Håkon Eilertsen ved Andøya flystasjon sier lekkasjen i DN oppleves som et slag i ansiktet.
– Mange av oss som jobb her har både hus og familie. Vi som er litt eldre har kanskje jobb her ut vår karriere i Forsvaret.
I likhet med ordføreren i kommunen stusser Eilertsen på det økonomiske regnestykket bak forslaget.

– I tillegg er det operative begrensninger på Evenes, dersom alt skal flyttes dit. Det positive er at regjeringen ser viktigheten av et marint patruljefly. De vil bevilge penger til nye fly som erstatning for Orion. Det er det viktigste for Forsvaret og NATO-beredskapen.

Nord-Norge rammes hardt
Torbjørn Bongo, nestleder i Norges Offisersforbund, reagerer på kuttforslagene.
– Vi snakker 1000 ansatte i Nord-Norge med et slingringsmonn på et par hundre både opp og ned. Kutt i hæren, kystjegerkommandoen og sjøforsvaret går rett inn i forsvarsevnen. Og det bekymrer oss. Her snakker vi om folk som skal gå rett inn i krigen dersom Norge blir angrepet.


Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet holdt dette åpningsforedraget ved INFO/ERFA-konferansen 13. april.

Bø sa blant annet: En ubåt opererer nå på permanent basis ut fra Ramsund, og skal i år seile om lag 250 døgn i nord. Vi øker lengden på, og antall tokt med Orion-fly. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.