Fredag kom nyheten alle i Andøy kommune med 5000 innbyggere hadde fryktet mest av alt. Regjeringen anbefaler at Andøy flystasjon legges ned, og erstattes den med en framskutt base for maritime overvåkingsfly på Evenes.
Forslaget får ikke bare konsekvenser for de 300 ansatte i Forsvaret. Også testsenteret som er lokalisert i Oksebåsen og tilrettelegger og gjennomfører militære test- og øvingskampanjer, blir berørt.
– Vi er svært skuffet. En nedleggelse av flystasjonen vil få store konsekvenser for de 80 ansatte i Andøya Test Center. Vi hadde trodd at den faglige argumentasjonen ville føre til at det ble fattet ei riktig beslutning, sier daglig leder Gunnar Jan Olsen.

Får masse skryt

Oppskyting av SHEFEX 2 frå Andøya juni 2012.
Andøya Test Center er en av Nord-Norges mest høyteknologiske bedrifter og har 80 ansatte.
Foto: Trond Abrahamsen

Andøya Test Center – som tidligere het Andøya rakettskytefelt – har bygd opp et alliert øvingssenter for fly og fartøy de siste fem årene, som ifølge Olsen er helt unikt i europeisk målestokk.
– Det beviste vi senest i natt da vi avsluttet en stor internasjonal øvelse. De danske og nederlandske deltakerne skrøt av den kompakte organiseringen som gjør at vi kan gjennomføre effektive operasjoner på mye kortere tid og ikke minst langt mer kosteffektivt enn man kan gjøre andre steder, sier Olsen.
Det gjenstår å se hvor hardt en nedlegging vil ramme, men at det vil gå ut over arbeidsplasser er Olsen ikke i tvil om.
Jubeleumsraketten på Andøya Rakettskytefelt
I 2012 feiret Norge 50 år som romstasjon. Da ble det skutt opp en jubileumsrakett fra Andøya.
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er flere viktige elementer som gjør oss spesiell. For det første geografien. Det andre er kompetansen og teknikken vi har på Andøya Test Center. Det tredje – som er like viktig – er en operativ flystasjon. Veldig mye de operasjonene som Norge og Nato gjennomfører på Andøya mye handler om flystasjonen.
En stor del av det økonomiske fundamentet til senteret i Oksebåsen kommer fra de militære operasjonene. Dermed kan arbeidsplasser kan stå i fare dersom Forsvaret trekker seg ut fra Andøya.

Vil kjempe

Olsen og kollegene vil nå gjøre hva de kan for å påvirke politikerne på Stortinget som skal avgjøre Andøys skjebne til høsten.
– Vi skrur ikke av lysbryteren, men kjemper videre. Vi må jobbe for det vi tror på. Vi kan aldri gi opp, men håper at det blir fattet en rasjonell beslutning etter hvert.