mandag 25. juli 2016

Russere over Norge - I henhold til gammel avtale - Aftenposten

Det er ikke et tradisjonelt overvåkingsfly. Men det er solid utstyrt med sensorer, og kan ta bilder av detaljer ned til 30 cm størrelse. Onsdag og torsdag flyr det hvor det vil over Troms og Finnmark.
Antonov AN-30 maskinen får registrere akkurat hva besetningen ønsker, også militære installasjoner og aktiviteten der. Når det flyr over Troms og Finnmark er det fordi Russland selv har valgt det.
Det hele skjer med norsk godkjennelse, og med nordmenn om bord, som selv kan registrere hva russerne filmer og tar bilder av.
Onsdag morgen tok flyet av fra Bardufoss i retning Finnmark. Torsdag flys tur nummer to.
Alt er i tråd med internasjonale avtaler og med norsk godkjennelse.

Aftenposten ble nektet å ta bilder – russerne tok

I mars, under øvelsen Cold Response, var Aftenposten på Ørland ved Trondheim. Flystasjonen bygges ut som landets hovedbase for jagerfly. Bortsett fra at vi kunne fotografere et canadisk transportfly, ble vi nektet å ta bilder inne på basen.

Her er forklaringen på fly-inspeksjonene

– Hvorfor kommer russerne med et fly for å drive inspeksjon over Norge?
– Dette er en del av en internasjonal avtale vi har hatt siden 2002. Russerne flyr et antall inspeksjoner i Norge, og vi i Russland. De filmer det de måtte ønske, fra visse høyder, sier oberst Helge Lolland ved Luftforsvarsstaben.
– Hvor flyr russerne?
– Onsdag morgen fløy de fra Bardufoss og inn over Finnmark, og fulgte kysten tilbake. Torsdag går flytur nummer to vest og sør av Bardufoss før retur til Gardermoen.
– Er det nordmenn med i flyet?
– Ja, denne gang har vi med seks mann.
 
En Antonov AN-30 i luften. Dette er ikke det samme flyet som onsdag og torsdag flyr over Norge.
Creative Commons, Wikipedia

Finnes hemmeligheter igjen etter overflyvningene?

– Hva slags fly er dette, er det et overvåkingsfly?
– I utgangspunktet ikke. Tradisjonelt er det et transportfly, men det har en del sensorer som Norge har vært med på å akseptere, og som har gjennomgått en sertifisering.
– Har Norge noen hemmeligheter igjen når russiske fly kan gjennomføre slike flyvninger?
– Det skal jeg ikke uttale meg om, men man kan jo se det meste via satellitter. Man kan følge byggearbeider, øvelser og annen aktivitet på bakken.

Derfor fikk russerne ta bilde – ikke Aftenposten

– Russland kan ta bilder av norske baser,av gjenstander ned til 30 cm, men det får ikke Aftenposten lov til?
– Heller ikke russerne får ta bilder på bakken. Bilder skal tas fra luften. Poenget er at man ikke skal kunne ta bilder inn gjennom bygninger som står åpne. All film og bilder er unntatt offentlighet og må, dersom de ønsker å gi videre til andre, godkjennes av begge parter, sier Lolland.

Norge flyr over russisk område i høst – også på vegne av NATO

– Når ble akkurat denne flyvningen avtalt?
– I fjor høst.
– Når fløy Norge tilsvarende inspeksjon i Russland?
– Vi var i Moskva i juni for å foreta en lignende flyvning. Men den ble kansellert på grunn av dårlig vær. I høst blir det ny tur. Akkurat hvor vi ønsker å fly, er ikke avgjort, sier Lolland.
Det er både Norges egne og NATOs ønsker som avgjør hvor Norge skal fly over Russland, for å kontrollere om mengder av utstyr etc. er slik russerne selv har oppgitt.
  • Den 9. april i fjor, på 75-årsdagen for det tyske overfallet på Norge, var russiske militære på inspeksjon hos norske Brigade Nord.
Den norske hæren måtte vise frem våpen, annet utstyr og mannskap, slik reglene krever.
  • I Januar var Norge for første gang siden 2002 på en tilsvarende inspeksjon i Russland, etter Wien-dokumentet, som 57 OSSE-land er blitt enige om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.