Dette er et fremtidsbilde som kan bli en realitet om ikke altfor lenge.
Nå planlegger noen av Rogalands fremste turistattraksjoner å ta i bruk ny teknologi. Stikkord er droner, elektroniske informasjonstavler, utleie av nødalarmer, meshnettverk hvor det ikke er mobildekning og mye mer.
– Dette handler om å bruke tekniske nyvinninger for å gi turistene enda bedre opplevelser, sier prosjektleder Ketil Barkved, som er regionutvikler i Ryfylke IKS.
Tilbake til Preikestolen. La oss si at en turist fra Kina lander på Sola og tar flybussen til Fiskepiren for å ta Tauferja.


Droner kan utstyres med kamera som fanger opp infrarød stråling og dermed oppdager mennesker i mørke og tåke.
Nordic Unmanned

Elektroniske tavler

På ferjekaien er det en stor elektronisk tavle med dagens værmelding. Den viser også livebilder fra et webkamera ved fjelltoppen. Det gis råd om sko, yttertøy og lignende. Akkurat den samme informasjon finnes i resepsjonen på regionens hoteller, og på en stor tavle på Preikestolen parkering.
Om bord på Tauferja kan kineseren gå til den nye turistinformasjonen og få svar på ting som han kanskje ennå lurer på. Hvor lang tid tar turen? Selges det mat og drikke på toppen?
Så kommer kineseren til Preikestolen parkering. Det er et stykke utpå ettermiddagen, skumring, tåke og regn. Når han nærmer seg den berømte toppen, snubler og faller han.


Elektronisk skilt som varsler uvær under golfturneringen The Open i 2014.
STEFAN WERMUTH / X90073

Overvåking med droner

Oppe i luften henger en drone med infrarødt kamera. Dronen er forhåndsprogrammert til å patruljere stien. Verken mørke, tåke, regn eller vind er noe problem. Dronen flyr opp og ned, fram og tilbake, og sender informasjon til en datamaskin. Et kamera sender bilder live, slik at en operatør kan følge med på en skjerm. En infrarød sensor finner mennesker og andre objekter som avgir varme og sender alarm hvis objektet ikke beveger seg.
Når kineseren trenger hjelp, så er det mulig å bruke dronen til å fly inn alt fra fjellduk og varme klær til mat og drikke.
– Droner kan brukes til å overvåke og kontrollere store fjellområder mye raskere og mer effektivt enn folk til fots. Dette kan hjelpe til med å lokalisere savnede og droppe av utstyr, sier Ketil Barkved.


Moderne droner har stor rekkevidde og kan sendes utenfor synsvidde.
Nordic Unmanned
Lenger inne i Lysefjorden er det dårlig mobildekning. Her kan dronen for eksempel fly inn sambandsutstyr, slik at redningsmannskaper kan kommunisere med de som trenger hjelp.

SMS til geografisk område

Hva med personvernet? Dette er noe som må avklares, og det kommer flere problemstillinger. For eksempel SMS LBAS - Location Based Alerting System. I praksis betyr dette at det i et nødtilfelle sendes ut SMS-er til alle telefoner som befinner seg i et geografisk område. Meldingen skrives på et språk, og oversettes automatisk til mobileierens språk. Liksom SMS-en du får når flyet lander i utlandet.
– I en beredskapssituasjon er det lov å sende ut slike meldinger. Dette kunne vært gjort i sommer da det var uvær og folk måtte hjelpes ned fra Preikestolen. Det er også mulig å spore mobiltelefoner, forteller Barkved.

SMS LBAS betyr at det i nødtilfeller kan sendes ut SMS-er til alle som befinner seg i et geografisk område.
Ryfylke IKS
 
Foto: Per Gram
     

Meshnettverk

Så forteller han om noe som kalles meshnettverk. Det vil si en rekke basestasjoner som sørger for nettdekning. Se for deg et wifi-punkt som drives av solceller. En kilometer unna er det et tilsvarende punkt, og så videre. Med relativt enkle midler er det mulig å sette opp et meshnettverk i Preikestol-området, eller sinkgruvene i Sauda, eller andre områder uten mobildekning og bredbånd. På denne måten kan det for eksempel lages et trådløst nettverk helt fram til Preikestolen. Dermed vil det bli mulig å sette opp et solcelledrevet webkamera.
Dette nettverket kan utnyttes som turist-guide. Når kineseren kommer til Neverdalskardet, kan han via mobilen få vite at det venter noen hundre meter med hard stigning. Han kan få informasjon om det han ser langs stien, om kulturhistorie, om geologi. Samtidig kan mobilen spores, slik at redningsmannskaper vet at det er folk ute i løypa. Og når turisten er på vei tilbake, kan det gis informasjon om andre aktiviteter, attraksjoner, overnatting og tilbud.
– Med dette prosjektet håper vi å fortelle om andre ting som er verd å få med seg, slik at klarer å holde turistene lengre i området. I Bergen tester NCE Media og NCE Tourism meshnettverk i fjellområdet Vidden, forteller Barkved.

Nødalarmer

Neste stikkord er nødalarm. Hva om kineseren vår kunne leie en nødsender til å feste på armen. Ved behov for hjelp kan den aktiveres.
– Dette kan bli et tilbud på vinterstid og når folk går i fjellet utenfor vanlige tider på året eller døgnet. Dette i kombinasjon med drone, betyr at folk som trenger hjelp raskt blir lokalisert og hjelpearbeidet kommer hurtig i gang. Slike armbånd er billige og dette vil være en ekstraservice til gjestene, sier Barkved.
– I framtiden trengs verken menneskelige guider eller redningsmannskaper?
– Jeg er ingeniør og for 25 år siden hadde svaret kanskje vært ja, men jeg har etter hvert erfart at vellykkede prosjekter handler om mennesker, gode prosesser og teknologi i samspill, svarer Ketil Barked.
Det som er nevnt er bare noen av mulighetene. Utpå vinteren skal prosjektet oppsummeres. Da skal det plukkes ut noen pilotprosjekter som skal gjennomføres i Dalane, Ryfylke og Haugalandet.
I Stiftelsen Preikestolen tror daglig leder Audun Rake at Techsperience Rogaland kan gi solide plusseffekter. Rake ønsker å satse på ny teknologi som kan gi oppdatert informasjon om vei, føre, trafikk og gjøre turen så trygg som mulig.
– Ambisjonen er å ta en nasjonal lederrolle i utvikling av smarte informasjonsløsninger for vandring i norsk natur, kommenterer han.