mandag 30. januar 2017

Sola Airshow 2017


Starfighter er påmeldt til Sola-stevnet

 

 

Programmet for flystevnet Sola Airshow 2017 som skal markere Stavanger lufthavn, Sola, sitt 80-års jubileum til sommeren begynner å ta form.

Av JAN-PETTER HELGESEN

SOLA

Et høydepunkt under folkefesten som skal holdes helgen 10. og 11. juni blir presentasjonen av Luftforsvarets supersoniske jagerfly fra den kalde krigens dager. Canadair CF-104F , CF-104G og F-104G Starfighter var i årene 1962 til 1982 Norges viktigste avskjæringsjagere mot nærgående sovjetiske fly.

-Flyet som er planlagt å komme til Sola, ble i fjor ferdig restaurert av en entusiastisk gjeng tidligere flyteknikere ved Bodø hovedflystasjon. Det er blitt fløyet, men for å komme til Sola kreves godkjennelse og sertifikat fra Luftfartstilsynet. Dette håper vi går i orden, opplyser Håvard Vetrhus som er leder for arrangementkomiteen for Sola Airshow 2017.

Det to-seters flyet med halenummer 637 hadde ikke vært i luften på mer enn 30 år, da det i fjor høst foretok den første prøveturen fra Bodø etter en mangeårig gjenoppbygging. Håvard Vetrhus antar at flytypen som fortsatt er det hurtigste og høyest flygende som har vært i norsk tjeneste, vil bli en hovedattraksjon under stevnet.

 
F/A-18 Finnish Air Force - Wikipedia
 

Av andre sjeldenheter som har gitt klarsignal til arrangementkomiteen er det finske luftforsvaret som sender sine Boeing F/A-18 Hornet jagerfly. Finnene har bekreftet at de vil fly oppvisning med flyene under oppholdet på Sola.

Gripen - Swedish Air Force
 
Det samme har det svenske luftforsvaret gjort. De sender et av sine Saab Jas-39 Gripen til jubileumsfesten. Også svenskene vil fly oppvisning på stevnet.

Av historiske fly er det klart at krigstidens legendariske Supermarine Spitfire Mk.IX RR.232  er påmeldt til arrangementet. Flyet tilhører Norwegian Spitfire Foundation. Det blir for anledningen malt i fargene til en norsk skvadron samtidig som det blir gitt markeringene til en kjent norsk krigsflyger. Hvem som blir gitt æren er foreløpig en hemmelighet.

Under stevnet er det sikkert at samarbeidspartner Luftforsvaret vil presentere alle sine nåværende fly og helikoptre i operativ tjeneste.

Utover de nevnte presentasjonene opplyser stevneleder Vetrhus at også fly og materiell fra andre nasjoner er invitert til stevnet.  Bekreftelser er ventet i tiden framover.


kontakt@solaairshow.no
http://www.solaairshow.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.