søndag 23. april 2017

Helikopterulykker - Turøyulykken blir tatt opp i hele sin bredde på TV2 den 26. april kl 2140


Siste tur
Programmet går i dybden når det gjelder myndighetenes ansvar, og når en sitter der etter å ha sett dette spør en: Kunne ulykken vært unngått? Et berettiget spørsmål.

Jeg går tilbake i tid til 2. juli 2008. En Sikorsky S-92A nødlander i Vest-Australia etter å ha mistet all olje i hovedgearboksen (MGB). Dette skyldtes at titanboltene som holder oljefilteret fast til MGB løsnet eller brakk, og oljen rant ut. Helikopteret har ikke greid å oppfylle hovedkriteriet i det som da var JAR/FAR -29, sertifiseringskrav til tunge helikoptre hvor det står at helikopteret skal kunne fly i 30 minutter uten olje i MGB. I stedet er det sertifisert etter "Extremely Remote" prinsippet, også omtalt i sertifiseringskriteriene. En har utført noen tekniske løsninger som en mener kan oppfylle dette kravet, altså en hendelse per 10 millioner sykluser/timer (one times ten to the minus seven) eller det som gjelder for komponenten. I dette tilfellet passer timer best. Det hadde ikke gått mange timene i luften før følgende skjedde den 12. mars 2009:
En S-92A tilhørende Cougar Helicopters havarerte utenfor Newfoundland med katastrofisk resultat, 17 omkom etter at titanboltene som holdt oljefilteret på plass løsnet eller brakk.

Selv lekfolk kan se at disse to hendelsene er identiske. Hvordan kunne dette skje to ganger?

Turøy ulykken den 29.04.2016
Som nevnt i overskriften, tar TV2 for seg ulykken i detalj. Spørsmålet til TV2 er enkelt: Kunne ulykken vært unngått? Svaret er naturligvis vanskelig å gripe fatt i, men det likner mye på Sikorskyulykkene nevnt over.

I 2009 løsnet hovedrotoren fra en Super Puma LII utenfor Peterhead i Skottland, og 16 omkom. Ulykken skyldtes tretthetsbrudd i et planetgear i MGB. Den britiske havarikommisjonen kom med en rekke tilråinger. Ble alle disse fulgt opp?

Den 29. april 2016 skjer en identisk ulykke; hele hovedrotoren løsner og havariet er et faktum. 13 omkommer. I skrivende stund ser det for undertegnede ut til at årsakene er de samme; tretthetsbrudd i et planetgear i MGB. Statens havarikommisjon for Transport har levert en foreløpig rapport som tyder på at ulykkene er identiske. På Turøy kan en se oppslaget under:

Foto: Per Gram
 
EASA ser ut til å desavuere totalt hva vår havarikommisjon står for, men vi flygere vet bedre......


Programmet forsøker å nøste opp i disse tingene, samt å konfronterer det europeiske flysikkerhetsorganet EASA med en del spørsmål om deres reaksjonsmønster og tiltak etter 2009 ulykken.

Per d.d. markedsfører Airbus Helicopters EC225 og den militære utgaven, som om ingen ting skulle ha skjedd, med velsignelse fra EASA. Har sertifiserende myndighet EASA, lagt seg langflate for Airbus? Følg med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.