torsdag 15. juni 2017

Andøya Flystasjon - Politikerne svikter - Avisa Nordland

Svarer unnvikende på Navarsete-spørsmål
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkte Andøya flystasjon dagen etter at regjeringa la fram langtidsplanen for Forsvaret i juni i fjor. (Arkivfoto: Fredrik Sørensen)
ANDØY: Liv Signe Navarsete (Sp) har bedt forsvarsministeren svare på om forsvarssjefen i det hele tatt vurderte Evenes som base for Orion-flyenes etterfølger, P-8 Poseidon. Ine Eriksen Søreide svarer hverken ja eller nei.

Navarsete stilte følgende skriftlige spørsmål til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) 7. juni:
– Kan statsråden stadfeste om forsvarssjefen i sitt fagmilitære råd (FMR) vurderte Evenes som base for de nye P-8 flyene, eller om han derimot planla med utgangspunkt i at Norge skulle kjøpe inn en mindre flytype til overflateovervåking uten våpenbærere?
– Vi som jobber med saken om nedleggelsen av Andøya Flystasjon får mange signaler fra de som jobber med planleggingen av å stasjonere Norges nye overvåkningsfly til Evenes. Signalene går på at det er meget utfordrende å få dette til. Problemene er operative utfordringer, for lite areal tilgjengelig, og at det kommer til å bli meget dyrt, flere 1.000 av millioner kroner dyrere enn tallene dere opererer med.
– Disse signalene skal være gitt oppover i systemet, også til departementet som du styrer. Det er mulig at du ikke har fått denne informasjonen, eller er det så mye prestisje i saken at du velger å se bort fra informasjonen og ikke informere Stortinget om utfordringene?
– For oss som jobber med kvalitetssikring av grunnlaget, og at tallene skal være riktig, bekrefter signalene vi får at vi har mye rett i vår argumentasjon i saken.
– Vi har også fått bekreftet at Forsvarssjefen i FMR aldri vurderte Evenes som base for de nye P-8 flyene. Det som var vurdert, var at Norge skulle kjøpe inn en mye mindre flytype til kun overflateovervåking, som ikke skulle være våpenbærere.»

Svarer unnvikende

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) unnlater imidlertid å svare ja eller nei på det konkrete spørsmålet fra Navarsete.
Hun opplyser i svaret ikke om forsvarssjefen i FMR vurderte Evenes som base for de nye P-8 flyene, eller om han planla med utgangspunkt i at Norge skulle kjøpe inn en mindre flytype til overflateovervåking uten våpenbærere.
Søreide svarer:
– Forsvarssjefen foreslo i FMR høsten 2015 å etablere en overvåkingsskvadron på Evenes, bestående av fire bemanna overvåkingsfly og seks ubemannede operasjonelle luftfarkoster. Forsvarssjefen tilrådde at disse kapasitetene skulle etableres på Evenes og erstatte P-3 Orion.
– Regjeringa valgte å prioritere kjøp av fullverdige maritime patruljefly, ei tilråding som Stortinget fulgte i behandlinga av Prop. 151 S (2015-2016), jf. Innst. 62 S (2016-2017).
– Alle vurderinger rundt basevalget og overvåkingsflyene er gjort i samme omgang og sett i sammenheng med hverandre. Oppbygginga av en robust og godt forsvart base for luftoperasjoner i nord er ei viktig satsing i langtidsplanen, og er grunngitt i det endra trusselbildet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.