tirsdag 13. juni 2017

SAR - Åpning av AW101 simulatoren på Sola - Jan-Petter Helgesen

AW101-simulator:
Tatt i bruk samme dag som innvielsen


De første pilotene til redningsskvadronen, 330. skvadron,  startet flytreningen samme dag som den nye AW101-simulatoren til helikopterprodusenten Leonardo Helicopters ble offisielt åpnet på Utsola i Sola mandag 12.juni.

Av Jan-Petter Helgesen

Det var de to statsrådene, Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) som foretok åpningen av den avanserte flytreningsimulatoren. De samme to ministrene hadde tidligere samme dag også foretatt den offisielle åpningen av den nye hovedbasen med hangar og administrasjonsbygg til 330.skvadron på den militære del av flyplassen på Sola.
- Anlegget på Utsola rommer en ny AW101-simulator og annet avansert treningsutstyr for opplæring av både flygere og mannskap ved redningsskvadronen. Simulatoren som regnes for den mest moderne innen sitt slag i verden i dag, koster rundt 200 millioner kroner, opplyser informasjonssjef Geoff Russell ved Leonardo Helicopters.
Simulatoren skal benyttes til opplæring av norske AW101-flygere og andre brukere av helikopteret AW101. Aktuelle i den forbindelse er blant annet piloter og besetningesmedlemmer fra brukerland av helikopteret som Danmark og Portugal.
AW101 Norway training Centre ligger i en bygning som tilhører det franske industrikonsernet Thales Flight Training Centre og som fra før rommer en Airbus H-225-simulator. Denne er for tiden i begrenset bruk av naturlige årsaker.
Under åpningen av det nye senteret sa justis- og beredskapsimister Per-Willy Amundsen at anlegget vil bidra til å redusere kostnadene til opplæring av personellet til 330. skvadron, men viktigst er det at det vil gi bedre sikkerhet og sette besetningene i stand til å gjøre full bruk av det nye redningshelikoptrets egenskaper og systemer under tjeneste og redningsoppdrag, sa Amundsen.
Den nye simulatoren er utviklet i fellesskap av Leonardo Helicopters og den canadiske simulatorprodusenten CAE. Den er bygget etter høyeste krav for kommersielle flysimulatorer. I senteret på Utsola har også Luftforsvaret en opplæringsenhet for bruk av redningsutstyr til AW101 og som er knyttet til simulatoren for trening av andre besetningsmedlemmer.
Det nye senteret er en direkte underavdeling til Yeovil Training Academy. Det representerer en utvidelse av selskapets regionale opplæringssentre.
Senteret er del av kontrakten som Justis- og beredskapsdepartementet inngikk med daværende Agusta Westland i 2013 om kjøp av 16  AW101 redningshelikoptre med støttefunksjoner og opplæringstjenester for de første 15 årene  helikoptertypen opererer i Norge.
Kontrakten var opprinnelig på 16,8 milliarder kroner eller rundt 18 milliarder 2017-kroner. Effekteringstiltak har senere redusert prisen til rundt 14 milliarder kroner i dag.



Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, til venstre, og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide foran et av de nye AW101-helikoptrene. Foro: Jan-Petter Helgsen  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.