tirsdag 26. september 2017

Avinor og Sola - Vi skal liksom behandles som en provinsiell drittflyplass

Stengte dører på Sola


Den internasjonale virksomheten på Stavanger lufthavn, Sola, fikk i helgen en ny knekk.

Av Jan-Petter Helgesen


Da SAS rutenummer SK4658 fra Alicante kom til Sola natt til søndag 24. september ble passasjerene på det nesten fullsatte Boeing 737-700- flyet møtt av stengte dører i utenriksterminalen. Nærmere halvparten av de rundt 140 Spania-reisende var kommet i land via gangbruen og på vei inn i terminalen da veien ble blokkert av stengt dør.

En representant fra Widerøe som handler SAS på Sola, forlangte at folk i stedet snudde og gikk tilbake til utgangstrappen på selve gangbruen mellom fly og terminalbygg. Herfra måtte de ned på tarmac og inn en dør på bakkenivå i den nyeste delen av utenriksterminalen.
Trappen ned var både lang og bratt. For de mange blant passasjerene med svake og dårlige ben var den slitsom å forsere. I tillegg måtte folk unødvendig gå noen hundre meters omvei for å komme under tak og inn i terminalen på nytt.

Å bli møtt av stengte dører på en internasjonal flyplass etter ankomst med en internasjonal rute som har blitt fløyet i mange år, er høyst uvanlig. Flyet ankom dessuten flyplassen nøyaktig på rutetid. Det som skjedde styrker ikke Solas ry som en internasjonal flyplass av god klasse.

I Widerøe blir politiet beskyldt som ansvarlig for de stengte dørene. Uansett  årsak er det i hvert fall ingen tvil om at de to partene ikke kan ha kommunisert med hverandre på forhånd. Ankomsten fra Alicante har i mange måneder vært annonsert til klokken 0.40 natt til søndag.

Blant de reisende fra Alicante var flere rullestolbrukere. Hvordan disse kom seg inn i terminalbygget og ut i det fri, er uvisst.
Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen på Sola er varslet om hendelsen. Han har ikke kommentert flausen.


Sola har de siste årene slitt med å holde sin posisjon som internasjonal flyplass. Mange utenlandske flyselskap har de siste sesongene stanset sine flyginger hit på grunn av sviktende passasjertall. Blant selskapene er Lufthansa, Air France og British Airways, sistnevnte slutter i høst, Eastern Airways, Vueling og CSA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.