torsdag 19. oktober 2017

Hær uten helikopterstøtte er ingen hær - ABCNyheter

Tidligere forsvarstopp ikke tilfreds: – Et horribelt tilbakeskritt

Harald Sunde - Foto: Wikipedia

Tidligere forsvarstopper og SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at Hæren ikke får egen helikopterstøtte.
Sist fredag presenterte regjeringen en ny plan (landmaktutredningen) for Hæren og Heimevernet. 
Landmaktutredningen er en plan for Hæren og Heimevernet som regjeringen mener vil gi flere kampklare soldater på kortere varsel.
Fakta om regjeringens plan for Hæren og Heimevernet
* Regjeringen la fredag fram en proposisjon om landmakten etter et utredningsarbeid som ble innledet i fjor. Her er noen av konklusjonene:
* Reform av førstegangstjenesten, som blant annet innebærer 16 måneders tjeneste for enkelte stillinger i Hæren og flere årlige innrykk av vernepliktige.
* Økt tilstedeværelse i Finnmark, ikke minst ved å etablere en kavaleribataljon på Porsangmoen. Det foreslås også å samle Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark under en felles ledelse.
* Opprettholdelse av de elleve HV-distriktene samt Telemark bataljon med dagens høye vervingsgrad. Heimevernet reduseres fra 45.000 til 38.000 soldater, i tråd med den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret, som Arbeiderpartiet sikret regjeringen gjennomslag for.
* Investering på 54 milliarder kroner i nytt materiell og 6 milliarder kroner i nødvendig infrastruktur. Dette omfatter blant annet nye stridsvogner og nytt artilleri, men regjeringen anbefaler ikke innkjøp av egne helikoptre til Hæren.
I tillegg foreslår regjeringen å øke førstegangstjenesten til 16 måneder for stillinger i Hæren som krever mest utdanning og kompetanse.
Men regjeringen ønsker ikke å kjøpe egne helikoptre til Hæren.

– Spørsmål om liv og død
Det får tidligere forsvarstopper til å reagere.
– Kan man forlange at norske soldater skal slåss i Troms og Finnmark uten å ha tilgang til det beste medisinske tilbudet vi kan gi dem? I mine 43 år i Forsvaret har jeg alltid kunnet stole på at vi har helikopterstøtte tilgjengelig. Behovet er ikke mindre nå, sier generalmajor og tidligere sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen til VG.
Han sier at det er et spørsmål om liv og død for norske soldater.
Grandhagen får støtte av tidligere forsvarssjef Harald Sunde.
– Å ta fra dem helikopter-støtten er et horribelt tilbakeskritt for soldatene i nord, understreker han overfor VG.


– Ikke sterkt nok
Stortingsflertallet vender tommelen ned for regjeringens forslag om ikke å kjøpe egne helikoptre til Hæren, men forsvarsministeren har fortsatt tro på flertall.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: FMS

– Vi har fulgt de fagmilitære rådene. Jeg var forberedt på at det kunne komme reaksjoner, men samtidig er jeg veldig trygg på at vi skal få til en god dialog med partiene på Stortinget, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.
Landmaktutredningen gir ikke et sterkt nok Forsvar, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han er kritisk til manglende helikopterstøtte for Hæren.

– Flere investeringer og endringer i utredningen er positive, som økt satsing i Finnmark, men hovedbildet er dessverre at vi ikke får et sterkt nok nasjonalt Forsvar. At Hæren ikke får egen helikopterstøtte, er for eksempel svært kritisk, sier Lysbakken, ifølge NTB.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.