onsdag 29. november 2017

Droner - På tide å få europeiske bestemmelser på plass - NRK

– Langt flere droner i luften enn først antatt





En undersøkelse gjort av Opinion gir et estimat på at omtrent 230 000 nordmenn eier en drone.
De beste tallene for hvor mange droner det er i Norge har bransjeorganisasjonen for droneoperatører, UAS Norway, stått for. De har gått ut med at det siden 2011 har blitt solgt over 50 000 droner over 700 gram. Droner over 700 gram er ofte brukt til «nærings- og nytteformål» og favner typisk over de litt dyrere modellene. Man har altså ikke hatt noen tall om hvor mange droner som finnes i private hender i Norge.

Nå har analysebyrået Opinion gjort en spørreundersøkelse på venge av UAS Norway som gir det første estimatet på hvor mange nordmenn som eier en drone. Omtrent 230 000 nordmenn oppgir at de eier en drone, og 843 000 nordmenn oppgir at de vurderer å kjøpe en drone. Undersøkelsen tok for seg 500 respondenter.
– Salgsvolumet er langt høyere enn hva vi har trodd. Det viser at vi må ta på alvor at det er mange ikke registrerte dronepiloter, og at også denne delen av markedet må følges tettere, sier daglig leder Anders Martinsen i UAS Norway.
– Undersøkelsen gir oss noe mer forståelse av omfanget av droner i Norge, men vi har lite tall og statistikk på denne bransjen som er i sterk vekst. Det gjør det vanskelig å lage et regelverk og en strategi. Vi håper at undersøkelsen kan bidra til at Avinor, Luftfartstilsynet, og Samferdselsdepartementet får et bedre datagrunnlag.
Bente Heggedal som er fungerende seksjonsleder for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet mener tallene ikke er overraskende, og at de samsvarer godt med lignende tall for Sverige og Danmark.
– Det er mange som ikke har kompetanse på sikker bruk av droner, og det viser at det er enda viktigere at alle får god informasjon når de kjøper en drone, sier Heggedal.
NRKbeta skrev tidligere i høst om en rekke tiltak Luftfartstilsynet lanserte for å bedre sikkerheten i luftrommet.

Sjekk hele artikkelen her: https://tinyurl.com/ybsarrze

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.