- Vi har hatt en alvorlig hendelse med det nye helikopteret, sier pressetalsmann ved Forsvarets hovedkvarter Brynjar Stordal til Aftenbladet.
Han forteller at maskinen har veltet i forbindelse med et testprogram som nå gjennomføres.
- Helikopteret veltet mens det hadde rotor og motor i gang, og drev det vi kaller bakkekjøring. Rotorbladene har tatt nedi bakken ved velten, sier Stordal.
Ingen personer er kommet til skade, men flere var ombord da maskinen veltet og rotorbladene tok nedi bakken.
– Jeg vet ikke antallet, men et crew som utøver testingen, var om bord. Disse er tatt hånd om på stedet. Det skal ikke være behov for helsehjelp, sier Stordal.
Årsaken til at det nye helikopteret gikk i bakken, er foreløpig ukjent.
– Men dette er en alvorlig hendelsen og vi vil nå gjennomføre undersøkelser, sier Stordal.
Hovedredningssentralen på Sola ble orientert i 15.00-tiden.
– Vi fikk melding om veltet like før klokken 15.00. Helikopteret står rett utenfor hangaren. Det skal ikke være personskader, sier pressevakt ved Hovedredningssentralen Kjetil Hagen.
Han vet foreløpig ikke hva som er årsaken til at maskinen har veltet.
– Men dette skal ha skjedd under vedlikehold, sier Hagen.
Helikopteret, som er av typen AW101, skal ha fått skader.
Det første av de nye redningshelikoptrene har fredag ettermiddag veltet. Ingen personer skal være skadet.
Jarle Aasland

Landet på Sola fredag

Helikopteret, som er det første av de nye redningshelikoptrene som skal erstatte dagens Sea King-helikoptre, kom fra fabrikken i Storbritannia til Sola fredag kveld.
På Sola skal helikopteret gjennom et omfattende test- og evalueringsprogram før det settes i ordinær drift. Det skal etter planen skje i 2018.
Helikopteret skulle etter den opprinnelige planen bli vist fram og presentert under en offisiell markering på Sola 20. desember.

Forsinket levering

Leveransen av de 16 nye helikoptrene er forsinket grunnet «utfordringer i produksjonen, test og sertifisering av de første helikoptrene».
Etter den opprinnelige planen skulle de to første blitt levert innen 1. april år. Justisdepartementet opplyste i juni til NTB at det første helikopteret skulle leveres i sommer, men det skjedde ikke.
Kontrakten om kjøp av en ny generasjon redningshelikoptre, totalt 16 maskiner, ble signert i desember 2013. Prisen for hele pakken, som inkluderer helikoptrene, service, utstyr og trening, er på 14,04 milliarder kroner.
Aftenbladet kommer tilbake med mer.
Helikopteret, som er av typen AW101, skal ha fått skader. Dette skal ha skjedd under vedlikehold.
Jarle Aasland
Det nye redningshelikopteret ankom Sola fredag for en uke siden.
Torstein Bjorå