tirsdag 9. januar 2018

Utdrag fra forsvarsministerens tale i Luftmilitært Samfund i går - Andøya

OMS-talen: «Vi må bygge et sterkt og motstandsdyktig samfunn»: Forsvarsministerens tale i Oslo Militære Samfund 8. januar 2018

Tale/innlegg | 09.01.2018
Den årlige talen i Oslo Militære Samfund ("OMS-talen") ble holdt av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.Et annet viktig poeng jeg vil peke på er følgende. Når vi skifter systemer, kan vi få perioder med svekkelse av den operative evnen. Det er svært krevende å opprettholde så mye operativ evne som mulig i slike prosesser.

UTDRAG:
Et eksempel på det er utfasingen av P-3 Orion og innfasingen av P-8 Poseidon.
Et endret trusselbilde gjør at vi måtte finne fremtidsrettede og kostnadseffektive løsninger for understøttelsen av det nye systemet. Stortinget har besluttet at hovedbasen for Norges nye maritime patruljefly, skal samlokaliseres med kampflyenes fremskutte operasjonsbasen på Evenes.
Det er krevende for de ansatte som har sine liv på Andøya, og som samtidig skal opprettholde leveransen av operative flytimer.
Det er også krevende for lokalsamfunnet.
Regjeringen bidrar og skal fortsette å bidra aktivt til omstilling av lokalsamfunnet. Regjeringen er opptatt av at vi fortsatt skal ha et levende samfunn på Andøya, og vi vil videreføre innsatsen for å legge til rette for det.
Men også for forsvaret er dette viktig. Forsvaret er på mange måter et parallellsamfunn i de lokalsamfunnene det opererte i.
Utviklingen har gjort at dette i mindre og mindre grad er tilfellet.
Når vi endrer strukturen nå, får det direkte konsekvenser – for personellet, deres familier og lokalsamfunnet de er en del av.
Forsvaret må ta en mer proaktiv rolle når operative hensyn krever endringer i strukturen.
Vi må være tydeligere i våre prosesser, slik at tilværelsen og fremtiden blir så forutsigbar som mulig for de berørte.
Vi må anstrenge oss for å gjøre omstillingen så bra som mulig. For forsvaret er dette viktig for å ivareta og beholde vår kompetanse der de behøves gjennom hele prosessen. For befolkningen er dette viktig fordi det skaper større tillit mellom innbyggere og myndigheter. Som jeg sa tidligere. En tillit vårt demokrati er fundamentert på.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.